Macron aplega dreta i esquerra al seu govern amb l'objectiu de guanyar les legislatives

Édouard Philippe presenta el llistat de ministres, amb presència de figures independents | És el primer cop en la Cinquena República que polítics procedents de l'esquerra i la dreta seuen al mateix executiu

Publicat el 17 de maig de 2017 a les 13:55

Emmanuel Macron ja governa des de l'Elisi. Foto: elysee.fr


Emmanuel Macron ja té govern. Édouard Philippe, nomenat primer ministre, ha presentat el llistat del seu equip ministerial amb la qual el president de la República vol anar a les eleccions legislatives del juny i guanyar-les. A França, malgrat la figura del primer ministre, és el president qui forma el govern i dirigeix la seva acció.

El primer ministre -a no ser que sigui en etapes de cohabitació- és una figura subordinada, com a molt un coordinador del consell de ministres. Els noms que ha presentat avui Philippe respon a la voluntat de l'Elisi d'aplegar persones de dreta i esquerra moderades per assolir una majoria a l'Assemblea, el gran objectiu per poder executar el seu programa de reformes. És el primer cop en la Cinquena República en què seuen en el mateix consell de ministres polítics de dreta i esquerra.

Jean-Yves Le Drian, peça clau a Exteriors

Un dels previsibles que s'ha confirmat és Jean-Yves Le Drian. Es tracta d'un bretó, veterà del Partit Socialista Francès, fins ara ministre de Defensa. Ara s'encarregarà d'Exteriors i Europa i serà, per tant, un dels homes forts de l'executiu. Les seves relacions amb Macron són excel·lents i va ser dels primers a "fer el salt" al PSF per donar suport a l'actual president.

Forta presència d'exsocialistes

Le Drian no és l'únic exdirigent socialista que entra al govern. Gérard Collomb, alcalde de Lió i un altre dels qui es van adherir a la campanya del jove titular de l'Elisi, ha estat designat al delicat ministeri de l'Interior. Coneix a fons les problemàtiques de la cartera que ara gestionarà. Un dels seus fills és precisament inspector de policia.

Un altre dels homes de Macron provinents del PSF, Richard Ferrand, ha estat nomenat ministre de Cohesió Territorial. Ha estat una figura decisiva en l'estructuració d'En Marxa!, l'organització independent amb què el nou president va anar a la campanya. 

El centrista Bayrou, a Justícia

Tothom donava per feta la seva incorporació al nou govern. François Bayrou, líder del MoDem, petita formació centrista i europeista, és ministre de Justícia. El MoDem ha tancat un acord amb La República en Marxa!, la plataforma electoral de Macron, per anar junts a les parlamentàries. Bayrou no serà l'únic membre del seu partit en l'executiu. L'eurodiputada Sylvie Goulard serà la titular de Defensa.

Economia, en mans conservadores

Si el primer ministre Philippe prové d'Els Republicans, de la mateixa formació prové Bruno La Maire, que serà el responsable d'Economia. Aquest dirigent conservador ja va provocar la irritació del seu partit al mostrar-se disposat a col·laborar amb Macron des del primer moment. Una tria que segurament despertarà l'oposició de les forces d'esquerra i els sindicats, que des de fa mesos adverteixen del component proempresarial del nou president.

La societat civil

Hi ha en l'executiu figures independents, que volen ser un gest de Macron a la societat civil. El periodista i productor especialitzat en temes ecològics Nicolas Hulot ha estat designat ministre de la Transició Ecològica. Un altre cas és l'editora Françoise Nyssen, ministre de Cultura. Agnès Buzyn, que va dirigir l'Institut Nacional contra el Càncer i és una metgessa prestigiosa, serà ministra de sanitat. De ben segur, serà una de les ministres menys controvertides.