Nicolás Maduro hauria guanyat les eleccions de Veneçuela amb el 51% dels vots, segons el recompte anunciat pel Consell Nacional Electoral (CNE) a primera hora d'aquest dilluns. L'opositor Edmundo González, amb el 44% dels vots, ha denunciat els resultats anunciats per aquest òrgan controlat pel chavisme i ha assenyalat que no reconeixen les xifres dels comicis. Liderada per María Corina Machado, l'oposició a Maduro rebutja de totes totes els resultats i els consideren "un ultratge a la veritat".
La participació ha superat amb escreix la de les anteriors eleccions, passant del 49% a un 59%. Ara bé, les acusacions de tupinades van d'un costat a l'altre. En aquest sentit, les reaccions internacionals les han protagonitzat la majoria dels països de Llatinoamèrica, com l'Argentina. Javier Milei ha carregat durament contra Maduro i el resultat electoral, considerant que no han estat lícits. Fins i tot des dels Estats Units, el secretari d'Estat Anthony Blinken ha exigit a les autoritats veneçolanes publicar "de manera detallada" tots els vots.
Una de les veus més crítiques ha estat la del president de Xile, Gabriel Boric, que considera que els resultats a Veneçuela "són difícils de creure" i ha advertit que el seu Govern no reconeixerà "cap resultat que no sigui verificable". "El règim de Maduro ha d'entendre que els resultats que publica són difícils de creure. La comunitat internacional i sobretot el poble veneçolà, incloent-hi els milions de veneçolans a l'exili, exigim total transparència de les actes i el procés, i que veïdors internacionals no compromesos amb el Govern donin compte de la veracitat dels resultats. Des de Xile no reconeixerem cap resultat que no sigui verificable", ha assenyalat.
La comunitat internacional, crítica i escèptica amb els resultats
"Tenim serioses preocupacions que el resultat anunciat no reflecteixi la voluntat ni els vots del poble veneçolà. És fonamental que cada vot s'expliqui de manera justa i transparent, que els funcionaris electorals comparteixin immediatament la informació amb l'oposició i els observadors independents sense demora", ha manifestat Blinken, durant la seva visita diplomàtica actual al Japó. Per la seva banda, la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, ha insistit que Washington "dona suport al poble de Veneçuela" i, abans de conèixer-se els resultats electorals, ha advocat per "respectar la voluntat" dels votants; al mateix temps que ha advocat per seguir treballant "per un futur més democràtic, pròsper i segur" per a Veneçuela "malgrat els molts desafiaments".
Les crítiques al procés electoral veneçolà també han arribat des del Perú. El ministre d'exteriors andí, Javier González-Olaechea, ha condemnat "a tots els extrems la sumatòria d'irregularitats amb voluntat de frau per part del govern de Veneçuela". A més, "davant els molt greus anuncis oficials de les autoritats electorals veneçolanes", les autoritats del Perú han trucat a consultes al seu ambaixador a Caracas, segons ha expressat el mateix González-Olaechea a les seves xarxes socials. En el cas de Guatemala, el president Bernardo Arévalo, ha asseverat que "Veneçuela mereix resultats transparents, encertats i aferrats a la voluntat del seu poble". "Rebem amb molts dubtes els resultats anunciats", ha expressat un Arévalo que defensa la rellevància dels "informes de les missions d'observació".
En la mateixa línia, el cap d'estat d'Urugai, Luis Lacalle Pou, ha lamentat que "era un secret de domini públic" que el chavisme s'imposaria en els comicis després d'un procés electoral "viciat" des del primer moment. "No es pot reconèixer un triomf si no es confia en la forma i els mecanismes utilitzats per arribar-hi", ha dit. El president de República Dominicana, Rodrigo Chaves, ha "repudiat categòricament" la proclamació de Maduro com a president de Veneçuela, en considerar-la "fraudulenta". "Treballarem amb els governs democràtics del continent i els organismes internacionals per aconseguir que es respecti la voluntat sagrada del poble", diu un comunicat.
Espanya també demana transparència
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha demanat aquest dilluns "total transparència" al govern veneçolà davant els resultats de les eleccions presidencials d'ahir. En una entrevista a la Cadena Ser, ha assegurat que tant l'Estat com la Unió Europea esperaran a tenir les actes de recompte "taula a taula" per posicionar-se sobre el resultat d'uns comicis on el candidat chavista, l'actual president Nicolás Maduro, s'ha donat com a guanyador davant de la total desconfiança dels dirigents opositors. "Nosaltres no tenim un candidat a les eleccions de Veneçuela, volem que triomfi el benestar i la democràcia dels veneçolans", ha afegit Albares. "Que es compti cada vot", ha reblat.
"En aquests moments la clau és la publicació de les dades taula a taula perquè siguin verificables, això és el que volem, una transparència total per certificar les dades. Per ara tenim unes xifren en brut que s'han donat i que, com es veu, generen divisió d'opinions", ha assegurat. Per Albares, el recompte està en un moment "molt incipient". D'altra banda, el ministre ha criticat les afirmacions del PP acusant el govern espanyol d'alinear-se amb el chavisme, que va impedir l'entrada dels seus diputats a Caracas per acompanyar la jornada electoral. "Es tracta d'una mentida més del PP", ha lamentat abans de recordar que el Ministeri d'Exteriors ha acompanyat en tot moment als dirigents del partit d'Alberto Núñez Feijóo.