La ministra d'esports de França va mentir: l'aigua del Sena no era apta pel bany quan s'hi va capbussar

La mandatària va submergir-se al riu el juliol per assegurar que l'índex de contaminació era correcte per disputar les proves dels Jocs Olímpics però les dades la contradiuen

La ministra d'esports frenacesa, Amélia Oudéa-Cástera, durant la seva capbussada al Sena
La ministra d'esports frenacesa, Amélia Oudéa-Cástera, durant la seva capbussada al Sena | X / Amélia Oudéa-Cástera
Redacció
19 d'agost de 2024, 19:03
Actualitzat: 19:21h

La qualitat de l'aigua del riu Sena va ser una de les taques negres dels Jocs Olímpics a París. Alguns atletes que van competir en les proves d'aigües obertes van emmalaltir, mentre que els alts nivells de contaminació obliguessin a ajornar les proves de triatló masculí i femení. Fos com fos, el riu va tornar a ser apte pel bany un segle més tard. 

A les portes dels Jocs, que es van promoure com els més austers i ecològics de la història, la incertesa per si la promesa de poder fer servir el Sena havia obligat l'estat francès a actuar. Tant la ministra d'Esports, Amélie Oudeá-Castera, com l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, van capbussar-se al riu com a prova que eren aptes, en un gest que emulava el bany de Manuel Fraga a les aigües contaminades pel Prestige.

"El Sena és preciós i l'aigua és bona", va declarar aleshores Oudéa-Castéra. Però segons una investigació de Médiapart, quan la ministra va capbussar-se al riu, vestida amb neoprè i gorro, les aigües no eren aptes pel bany, contràriament al que es va dir. Així ho revelen les dades recollides per l'agència regional de salut del districte de París Île-de-France, a les que ha pogut accedir el mitjà. 

Segons l'informe, durant els dies 11 i 12 de juliol les lectures del valor del bacteri E.Coli eren de 1.414 MPN/100 ml d'aigua, per sobre dels 900 MPN/100 ml que es consideren el topall de referència per banyar-se. De fet, quan Anne Hidalgo s'hi va banyar els nivells eren de 985MPN/100 ml, també per sobre. Les pluges que va haver-hi aquells dies explicarien el perquè d'aquest índex, que no va impedir que la ministra d'Esports es cabussés. 

La decisió es va fer d'acord amb un dictamen favorable de l'Agència Autonòmica de Salut. Això sí, l'opinió es referia a l'opció de fer un entrenament per la delegació de para triatló.  De fet, el para triatleta Alexis Hanquinquant, un dels abanderats de la delegació francesa pels Jocs Paralímpics, va acompanyar Oudéa-Cástera. Ara, aquesta recomanació no preveia la natació ministerial que, tot i la relliscada en entrar a l'aigua, va acabar per fer-se.

Arxivat a