
Mentre la Xina acaba de celebrar fastuosament l'entrada en l'any del drac, el sheng de Sichuan (sud-oest) ha estat novament sacsejat per greus tensions (Time). Diversos enfrontaments van oposar dimarts i dimecres d'aquesta setmana manifestants tibetans a la policia xinesa, que pel cap baix va fer dos morts a la prefectura de Ganzi, segons l'ONG Free Tibet i tal com reporten Radio Free Asia, el Wall Street Journal i el Guardian.
Per bé que les versions difereixen en la seqüència dels fets, ambdues parts reconeixen que es tracta de la més violenta confrontació des dels disturbis antixinesos de març de 2008, assenyala el New York Times. Davant d'aquesta situació, els Estats Units han demanat a les autoritats xineses que maldin per "un diàleg constructiu amb Tenzing Gyatso, el catorzè dalai-lama", líder espiritual dels tibetans, en exili a l'Índia des de 1959.
Inflexible, Pequín ha respost sorrudament tot fustigant els "grups separatistes a l'estranger" que intenten "transvertir la veritat", explica la BBC. No obstant això, per a Àsia Times Online, el país està a punt de perdre la "guerra de l'opinió pública".
Per la seva banda, la CNN apunta al context singular en què es troba la relació entre la Xina i el poble tibetà. Des de març de 2011, la revolta dels tibetans contra la repressió de llur llibertat de culte s'ha endurit. Pel cap baix, setze persones han finit la seva vida immolant-se pel foc, detalla Voice of America. Una "tàctica de contestació" ja emprada a l'Orient Mitjà i que, per al CS Monitor, testimonia la desesperació d'un poble l'espiritualitat del qual, tanmateix, sacralitza la vida.