L'OMS declara l'emergència sanitària mundial per la verola del mico

El brot a l'Àfrica, causat per una nova variant més greu i letal, ha estat el detonant perquè l'entitat establís el seu nivell més alt d'alerta

Una persona amb verola del mico
Una persona amb verola del mico | Infosalus
Redacció
14 d'agost de 2024, 19:40
Actualitzat: 20:06h

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat l'emergència de salut pública de preocupació internacional, el seu nivell d'alerta més alt, pel brot de mpox -anteriorment conegut com a verola del mico- a l'Àfrica, sorgit concretament a República Democràtica del Congo (RDC) i causat per una nova variant més greu i letal.

Així ho ha decidit l'OMS després d'analitzar la situació aquest dimecres juntament amb 16 experts i expertes del Comitè d'Emergència. "El comitè d'emergència em va confirmar i avisar que, en la seva opinió, la situació constitueix una emergència pública de preocupació internacional. He acceptat aquest consell", ha assenyalat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en la roda de premsa posterior a la reunió. La detecció i l'ampliació ràpida d'un nou clima d'Mpox a l'RDC occidental, la seva detecció en països veïns que no havien prèviament reportat verola del mico i el potencial d'una ampliació més important a l'Àfrica i més enllà, és molt preocupant", ha afegit.

El nombre de casos des de principi d'any ha superat el total de l'any passat, amb més de 14.000 diagnòstics i 524 morts, segons ha posat de manifest durant la reunió el mateix Tedros Ghebreyesus Adhanom. La trobada, que estava prevista per a les 12:00 del migdia, s'ha allargat durant més de cinc hores. Precisament, aquest dimarts, el Centre per al Control de Malalties d'Àfrica ja havia decretat l'emergència sanitària continental a causa de la malaltia. 

L'aparició durant el 2023 de la nova variant al Congo i la seva ràpida propagació, principalment a través de transmissió sexual, i la seva detecció en països veïns de la RDC, és "especialment preocupant" per a l'OMS. En l'últim mes, s'han notificat uns 90 casos de la nova variant en quatre països veïns del Congo que no havien notificat mpox anteriorment: Burundi, Kenya, Ruanda i Uganda.