Plega la líder del Labour escocès perquè Londres els tracta «com una sucursal»

Critica l'immobilisme del Labour britànic després del triomf al referèndum: "Tinc col·legues que són dinosaures, no entenen que les coses han canviat" | "No canviar no és una solució", retreu

Publicat el 26 d’octubre de 2014 a les 10:05

Johann Lamont (esquerra), de campanya pel 'No' amb l'exministre de Defensa de Tony Blair John Reid. Foto: Scottish Labour.


La líder del Partit Laborista Escocès des del 2011, Johann Lamont, ha decidit deixar el càrrec acusant els laboristes anglesos de tractar el partit escocès "com una sucursal". Així ho va anunciar aquest dissabte, assegurant que "ja en tenia prou". La gestió de la "victòria" en el resultat del referèndum d'independència del setembre ha estat el detonant: "Alguns dels meus col·legues són dinosaures, que no entenen que les coses han canviat."

"Escòcia va escollir romandre en associació amb els nostres veïns del Regne Unit. Però Escòcia és diferent [des del referèndum], i els meus col·legues ho haurien de reconèixer", assegurava en una entrevista al Daily Record.
 
La decisió del Labour britànic d'apartar el secretari general del Labour escocès, Ian Price, ha estat la prova del cotó que ha convençut Lamont que Londres no ha entès el resultat del referèndum. "El Partit Laborista Escocès ha de ser un partit més autònom, que treballi en associació amb la resta del partit a escala britànica. Hauríem d'estar autoritzats a prendre les nostres pròpies decisions i controlar els nostres propis recursos. Escòcia ha triat Home rule, no pas London rule", sentenciava.

El cop de porta de Lamont ja ha estat utilitzat pel primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, per culpar el líder laborista britànic, Ed Miliband. "En altres paraules, Lamont ha dit que el Partit Laborista Escocès és una ficció. Miliband hauria de respondre tot un seguit de preguntes sobre per què el Labour a Escòcia funciona com una extensió de la seva oficina de Westminster", ha reclamat.

"Tenir el coratge de canviar"

Lamont va agafar les regnes del laborisme escocès després de la desfeta del 2011, quan l'SNP havia assolit la victòria a Hollyrood, i va aconseguir pacificar el partit. La victòria del "No", ara, se l'ha emportat per davant: "El debat ha de ser només sobre com canviem les vides de la gent perquè vagin a millor. Un altre referèndum, com ja diu l'SNP, no són una opció", sentencia. "Però no canviar tampoc no ho és. El repte que tenim tots plegats per davant és tenir el coratge de canviar", avisa.