Els socialistes francesos s'obren a formar un govern amb Macron sense esquerra radical ni extrema dreta

Una coalició entre socialistes, centristes i conservadors, deixant fora Jean-Luc Mélenchon i Maroine Le Pen, seria una fórmula inèdita en la política francesa

Olivier Faure, líder dels socialistes francesos.
Olivier Faure, líder dels socialistes francesos. | Europa Press
06 de desembre de 2024, 15:29

Primer moviment de fons en la política francesa després de la caiguda del govern de Michel Barnier. El líder del Partit Socialista, Olivier Faure, s'ha obert aquest divendres a la possibilitat de constituir un nou govern amb el bloc de forces d'Emmanuel Macron que exclogui l'esquerra radical de La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon i l'extrema dreta de Marine Le Pen. Faure ho ha expressat al sortir de l'Elisi, on s'ha reunit amb el president de la República.

Faure ha afirmat que no es pot deixar França bloquejada durant mesos i que els socialistes estarien disposats a fer "concessions mútues" amb el centre dreta. Ha reclamat a Macron "un nou model, el model del compromís", però ha deixat clara quina és la línia vermella del PS: "En cap cas entrarem en un govern si no hi ha un primer ministre d'esquerres". 

El gir fet per Faure és molt significatiu i podria capgirar tot el panorama. Però el mapa de l'Assemblea Nacional és enrevessat. Una majoria de tot el bloc centrista més els socialistes restaria lluny dels 288 diputats que poden mantenir un govern davant de qualsevol moció de censura. El conjunt de sigles centristes està format per diverses formacions, des d'Ensemble, creació de Macron, fins al Modem de François Bayrou, democristià, a Horizons de l'exprime rministre Édouard Philippe, més conservador. Caldria sumar els ecologistes i potser el mateix Partit Comunista, amb un grup de 17 diputats.

I tot i així, caldria algun suport més. Potser per això, Faure ha admès que en les converses hi pugui ser el partit Els Republicans, amb els seus preciosos 47 escons. Són la dreta tradicional i caldrà veure si tots ells s'aplanarien a una entesa així. També s'haurà de veure si Macron estaria disposat a nomenar un primer ministre d'esquerres.

De tirar endavant aquesta obertura, però, es tractaria d'un canvi rellevant en la Cinquena República, on la idea d'una coalició en què hi hagi partits d'esquerres i dretes és inèdita. Només quan hi ha hagut una cohabitació -un president d'un color i una Assemblea dominada per un bloc antagònic- s'ha escenificat quelcom similar a una coalició. Els propers dies seran decisius per veure si França obre una nova etapa política.