El Tribunal Suprem atorga una immunitat parcial a Trump

Els magistrats consideren que l'expresident -pendent de judici per la seva actuació durant l'assalt al Congrés- és judicialment immune per les seves accions oficials però no per les altres

Donald Trump, en un acte electoral després del debat amb Joe Biden.
Donald Trump, en un acte electoral després del debat amb Joe Biden. | europa press
01 de juliol de 2024, 16:55
Actualitzat: 03 de juliol, 15:53h

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit aquest dilluns que l'expresident Donald Trump té immunitat parcial pels seus "actes oficials" com a president. Els magistrats han respost així a un recurs del magnat contra un dels molts casos judicials que arrossega, el de l'intent de subvertir els resultats electorals del 2020, pels quals l'acusa el fiscal especial Jack Smith. Els jutges -per 6 vots a 3- consideren que Trump "no té immunitat pels actes no oficials" que va poder cometre sent president.

Aquest és un dels casos que s'esperava amb més expectació per l'impacte que pot tenir en un moment clau de la campanya electoral nord-americana. La defensa de Trump va argumentar que els presidents havien de disposar d'una "immunitat absoluta" per evitar que es poguessin sentir cohibits a l'hora de prendre decisions en el transcurs del seu mandat sense la por a ser perseguits després judicialment. El fiscal defensa que ningú està per damunt de la llei i que Trump no pot escapolir-se de les seves responsabilitats.

Amb la decisió del Suprem, que és ambigua, cal esperar que Trump cantarà victòria. Però no atorguen a l'avui candidat republicà la immunitat total que ell reclamava i que l'hauria protegit del cas de l'assat al Capitoli. En tot cas, sí que es podria donar el cas que, després del judici, si guanya les eleccions, es pogués indultar a ell mateix.

Davant la sentència d'un tribunal inferior de rebutjar la immunitat de Trump, aquest va recórrer al Tribunal Suprem. Un fet que ha ajudat l'avui candidat republicà a allargar aquest cas i pràcticament impedir que arriba a la vista abans de les eleccions del 5 de novembre. Durant les sessions del cas, va quedar la percepció que una majoria de magistrats veien amb aprovació algun tipus d'immunitat, però probablement no la que reclamava Trump. 

El 30 de maig, Trump va ser considerat culpable per un gran jurat de Nova York per diversos delictes de falsedat documental per haver subornat una actriu porno a canvi del seu silenci durant les eleccions del 2016. El candidat republicà afronta un munt de casos que inclouen també la violació d ela llei d'espionatge i falsificació comptable. 

Avui és el darrer dia de treball del Suprem abans de les vacances d'estiu. L'alt tribunal nord-americà s'ha convertit en un important camp de batalla polític a Washington. Actualment té una clara majoria conservadora, amb 6 republicans per 3 demòcrates. Tres magistrats van ser designats per Trump. Amb tot, davant de qüestions políticament delicades, el Suprem busca a vegades equilibris subtils.

La decisió dels magistrats es produeix només quatre dies després del primer debat entre el magnat i el president Joe Biden, que va aparèixer molt confús en bona part de l'encontre, el que ha afeblit les seves possibilitats. Després del debat, que va caure com una tempesta elèctrica sobre Washington, el Partit Demòcrata mostra un gran nerviosisme i s'estenen les veus que reclamen a Biden que es faci a un costat.