El proper divendres 20 de març coincidiran dos fenòmens astronòmics: un eclipsi parcial de sol i l'equinocci de primavera. Una coincidència –l'eclipsi i el canvi d'estació- que no es tornarà a produir fins al 2034. La meteorologia, amb la possibilitat de nuvolades, pot afectar la visibilitat de l'eclipsi, entre les 9.10 i les 11.20 hores del matí. La lluna taparà fins el 70% del disc solar.
L'eclipsi parcial començarà a l'oceà Atlàntic –davant la costa africana- i acabarà a l'est de la ciutat de Krasnoyarsk (Rússia). Es podrà veure des d'Europa, el nord d'Àfrica i el nord d'Àsia, amb una durada total de 249 minuts (4 hores).
D'altra banda, l'eclipsi total començarà a la península del Labrador (Canadà), creuarà l'Atlàntic, passant per les illes Feroe (Dinamarca), travessarà el mar de Noruega i acabarà en un punt proper al Pol Nord. La durada total del fenomen serà de 71 minuts (poc més d'una hora). L'eclipsi assolirà el seu punt màxim a les 10.46 hores al nord de les illes Feroe.
Des de Terrassa es podrà apreciar un eclipsi parcial, amb la Lluna cobrint una part important del disc solar. A la nostra ciutat l'eclipsi començarà a les 9:11 hora local. El màxim es produirà a les 10:16, amb una ocultació del 63,4% i a les 11:27 haurà acabat el fenomen.
El local de l'Agrupació Astronòmica de Terrassa serà obert a partir de les nou del matí i comptarà amb l'equipament de l'entitat per seguir i observar l'eclipsi. És una actitivat oberta a tothom i no cal avís previ per assistir-hi.
També a partir de les 9,30h, l'eclipse solar es podrà observar a la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de dues maneres: el professor Miquel Noguera de l'ETSEIAT projectarà la imatge que s'observi a través d'uns prismàtics; i al passadís central de la tercera planta de la FOOT, hi haurà una finestra tapada per fer de cambra obscura i veure el sol projectat.
La primavera començarà inestable
La primavera astronòmica començarà el divendres a les 23.45 de la nit. El primer cap de setmana de l'estació estarà marcat per un temps inestable amb plugims i ruixats que esquitxaran tant el dissabte com el diumenge.
Precaucions bàsiques per observar l'eclipsi de sol |
---|
- Mai es pot observar el sol directament. Durant un eclipsi parcial, el sol mai està totalment cobert per la lluna i, per tant, mirar-los sense protecció podria danyar els ulls. - Tampoc es pot observar el sol amb aparells o instruments que no tinguin els filtres solars corresponents. - El sol es pot observar sense perill si és una imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l'ombra. - També es pot observar amb seguretat mitjançant unes ulleres especials, homologades per la Comunitat Europea. |

Evolució de l'eclipsi parcial des de Barcelona. Foto: Instituto Geográfico Nacional