C-58, una autovia perillosa

Els darrers cinc anys, la carretera de la Bauma, entre Terrassa i Castellbell i el Vilar, ha estat testimoni de la mort de 13 persones per culpa d'accidents de trànsit

Publicat el 06 de febrer de 2013 a les 08:30
L'autopista de la Bauma té trams especialment perillosos Foto: Toni Fages

La xifra és esfereïdora. Tretze morts en cinc anys i 58 ferits greus. Aquest és el trist balanç de la C-58 en el tram que va des de Terrassa fins a Castellbell i el Vilar. Són només 22 quilòmetres però la carretera de la Bauma s'ha situat entre una de les principals vies 'negres' per als vallesans.

Tot i que no està considerada, segons recullen els estudis d'avaluació de carreteres d'EuroRAP, elaborats anualment pel RACC, com una de les vies amb un índex de risc de sinistralitat més elevat, el cert és que estadísticament surt a un mort per cada cinc mesos i el nombre de ferits, siguin greus o lleus, s'eleva en aquests seixanta mesos a un total de 116 persones, les quals han estat ateses en algun dels 42 accidents importants que el vial ha concentrat des del 2008.

Analitzant any a any, es pot veure com no se segueix una evolució lògica, és a dir, el nombre d'accidents amb ferits o morts no és ni creixent ni decreixent amb el pas del temps. Així, si bé el 2011 va ser un any relativament 'positiu' amb sis accidents registrats i en els quals es va produir un mort i set ferits greus, tant l'any abans com el de després el nombre absolut de víctimes i accidents va ser superior.

El pitjor any del darrer lustre va ser el 2009 quan la C-58 va registrar tres víctimes mortals i un total de 30 ferits, entre greus i lleus. L'any 2012 tot i un petit increment no es va arribar als barems del 2009 i el 2010, i semblava que podria ser indicador d'una tendència positiva, però el 2013 no s'ha encetat amb bones notícies. Amb sols un mes transcorregut, la C-58 ja s'ha cobrat la vida d'una persona, un manresà de 52 anys, i ha estat la protagonista de tres accidents, un dels quals va acabar també amb dues víctimes greus hospitalitzades a Mútua Terrassa i a l'Hospital Taulí de Sabadell.

Un traçat complicat
Són molts els terrassencs que almenys un cop al mes passen per aquest tram "maleït" i no resulta gens estrany trobar-se cada dos per tres immers dins d'una immensa cua de vehicles perquè s'ha produït un xoc i s'ha hagut de tallar la via, encara que fos només mitja hora. La C-58 es caracteritza per l'alt volum de vehicles de tot tipus, camions inclosos, que hi circulen dia rere dia.

L'asfalt està en bones condicions però el traçat resulta perillós en diversos punts quilomètrics a causa de les pronunciades corbes -per exemple, la de just abans del túnel i de l'abocador de Coll Cardús-, per les llargues rectes i carrils d'acceleració que permeten agafar velocitats elevades, i per les condicions meteorològiques de la zona -on la boira vacarissana afavoreix l'aparició massa sovint de gelada al vial.

A més, cal tenir en compte que aquesta és la principal via d'accés a les comarques interiors per als habitants del Vallès Occidental, ja que l'autopista C-16, més enllà de ser poc agradable per la gran quantitat de ziga-zagues que hi ha tot i ser una via ràpida, posseeix un dels peatges més cars de Catalunya (de Terrassa a Manresa costa 4,26 euros els dies laborables i 7,74 euros els festius).

Lluita municipal
Els dos municipis més afectats per aquesta xacra, Viladecavalls i Vacarisses, no s'han quedat amb els braços creuats i des de fa més d'un lustre demanen mesures correctives al traçat. No fa pas tant, el setembre de l'any passat, els alcaldes dels pobles es van reunir per posar sobre la taula la "necessitat i urgència" de buscar millores i per reclamar la implantació de New Jerseys (separadors de carrils fets de formigó) que separessin els dos carrils de circulació, així com més presència de radars. En aquella reunió també es va dir que calia "potenciar el transport públic" augmentant la freqüència de pas dels trens de Renfe. I, sobretot, van manifestar la ferma voluntat de reunir-se amb el Departament d'Interior per arrencar un compromís de "millorar la seguretat vial".

El passat octubre, els dos màxims responsables d'aquests municipis van trobar-se amb la Direcció General de Trànsit i la resposta va ser "negativa a tirar endavant mesures com la instal·lació de mitjanes", manifesten des de l'equip de govern de Vacarisses. La situació, ara mateix, és que s'està esperant "cita" amb el nou director general de Carreteres, Javier Flores, per continuar "amb l'exigència de solucions" i amb l'esperança, segons manifesta el regidor Pedro Serna, "que la nova direcció sigui més sensible a la nostra problemàtica".

"És una lluita que ve de lluny i que no ha donat massa fruits, però no per això hem de deixar de treballar-hi", afirma el responsable de Mobilitat de Vacarisses. De moment, equip de govern i oposició es van reunir d'urgència dilluns passat per fer el primer pas per elaborar un manifest consensuat entre tots els grups polítics i obert a altres col·lectius, com les associacions de veïns o l'entitat del polígon de Vacarisses, perquè "es tracta d'unir forces i de recollir idees i propostes per continuar treballant per resoldre l'alta accidentalitat d'aquest tram".

116 persones han
resultat ferides greus
o lleus des del 2008 a l'autopista de la Bauma
 

Des de Viladecavalls, el seu alcalde recorda que des de la DGT "ens van mostrar dades que demostraven que la sinistralitat a la C-58 havia baixat en el tram Viladecavalls-Vacarisses des que van instal·lar-hi reflectants (ulls de gat) i es va augmentar la separació entre els dos sentits de la circulació". Tot i així, Rodríguez no oblida que "les dades eren bones però últimament hi ha hagut accidents molt sonats i cal tenir reunions amb la DGT però també amb Renfe per millorar la seguretat vial i el transport públic perquè, com més cotxes traiem del transport privat, millor".

Els veïns de Manresa tampoc es mostren gens contents amb la situació a la C-58. Per a ells, també és la via principal per anar no sols a Terrassa sinó també a Barcelona. La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) va adreçar la setmana passada dues cartes, una al president de la Generalitat, Artur Mas, i l'altra al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, arran de l'accident mortal al quilòmetre 27, al seu pas pel terme de Vacarisses.

En les missives, el president de la Federació, Enric Martí, insistia en les reclamacions per reduir la sinistralitat a la C-55 (vegeu el requadre) i també es va remarcar la qualificació de la C-58 com a "via perillosa", afirmant que si es facilités l'accés lliure a l'autopista Terrassa-Manresa (una reivindicació que ha dut ERC al Parlament -vegeu el requadre-) seria una mesura molt útil per descongestionar el trànsit a les dues carreteres. "No té sentit que dues vies que segueixen el mateix traçat que l'autopista de pagament segueixin acumulant víctimes mortals i ferits greus, mentre la C-16 no allibera peatges", va reblar el president de la FAVM.