
Ja s'ha iniciat el trasllat cap al nou centre d'allotjament d'urgència i acollida nocturna L'Andana, ubicat a l'Edifici del Condicionament Terrassenc (passeig 22 de juliol). Segons ha anunciat aquest dimecres l'alcalde Jordi Ballart, en una visita a les noves instal·lacions, l'equipament ja estarà en funcionament la setmana vinent. Aquest important i polèmic projecte impulsat des de l'Ajuntament de Terrassa i executat per Creu Roja ha de donar cabuda a una quarantena d'usuaris.
L'Andana és un servei d'acolliment nocturn per a persones sense sostre i ofereix recursos de convivència i suport social i educatiu a aquests ciutadans que per diversos motius es troben en situació de vulnerabilitat. Fins ara, el centre es trobava situat al carrer de Galileu i tenia capacitat per un total de 20 persones. Amb el nou equipament, es duplica l'aforament, per donar cabuda a més gent que ho necessiti ja que "ens trobem en una situació d'emergència social", ha manifestat Ballart. L'alcalde reconeix que ha estat "un procés difícil i complicat però que gràcies al diàleg s'ha arribat a un consens amb els veïns i s'ha aconseguit fer un pla d'entorn que ha de permetre evitar qualsevol conflictivitat social".
El president de l'assemblea local de Creu Roja de Terrassa, Marià Gallego, ha subratllat que per a l'entitat "es tracta d'un canvi molt positiu, que ha estat molt ben rebut tant pels professionals com pels voluntaris que hi treballen ja que aquí se sentiran més còmodes i tindran més espai i possibilitats de fer i idear noves activitats i projectes". En el nou edifici hi haurà dos monitors fixes que seran els responsables del control i el bon funcionament i entre 4-5 voluntaris que s'encarregaran de fer els tallers. Segons Gallego, l'any 2012 pel centre L'Andana del c/ Galileu hi van passar 180 usuaris, una xifra que segurament s'incrementarà enguany. El perfil d'usuari és un home, d'entre 30 a 50 anys, i del país. El segon col·lectiu més present al centre és el magrebí.
Concurs públic
"Volem que L'Andana sigui més que un centre nocturn, volem donar-li continuïtat durant tot el dia i que sigui un centre d'integració social, amb activitats, tallers i sessions de suport i assessorament tot el dia", ha explicat el regidor de Serveis Socials, Antoni Salvadó. Per l'Ajuntament l'objectiu "a mig termini és poder optimitzar l'equipament durant tota la jornada, tot i que sabem que és més un desig de futur que de present, ja que la situació econòmica no és favorable" i ha afegit "tot i així s'ha ampliat l'horari -de 17.30 a 9 del matí- i l'entorn permet que en cas de necessitat es pugui ampliar estructuralment l'alberg". Les hores d'entrada i sortida estaran vigilades per la Policia Municipal i també hi haurà una patrulla de barri que farà ronda per la nit pel Condicionament.
D'altra banda, l'Ajuntament ha demanat a les entitats i als veïns que es creïn sinèrgies per tal de poder crear un entorn favorable i de col·laboració mútua amb el centre d'acollida. De moment, ja s'han produït algunes reunions i els acords haurien de concretar-se passat l'estiu. Salvadó també ha recordat que tal i com es va parlar en un ple municipal, la idea del Consistori és que de cara a l'any vinent s'obri un concurs públic de gestió de l'equipament, per tal de donar l'oportunitat a d'altres entitats del tercer sector de poder fer-se càrrec del centre d'acollida.
Quant a pressupost, el regidor de Serveis Socials ha explicat que enguany la partida econòmica assignada a la Creu Roja perquè pugui dur a terme aquest projecte ha estat de 250.000 euros, una quantitat un xic més superior a la de l'any anterior (210 mil) però que serà inferior a la prevista de cara el 2013, quan l'Ajuntament vol destinar una partida de gairebé 300.000 euros per un centre d'acollida que ja es trobi en ple funcionament.
