La consellera delegada de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Elizabeth Pasamonte, i els responsables municipals de medi ambient i territori, es van reunir per posar damunt la taula diferents qüestions que s’abordaran els propers mesos a nivell comarcal. Dels diferents projectes per aquest mandat, en els quals ja es treballa, en destaquen la planificació forestal a escala comarcal, la promoció i ordenació del consum de biomassa, les obres de prevenció d’incendis, l’elaboració d’un protocol comarcal d’actuació davant de catàstrofes al medi natural, i l’impuls de nous projectes en l’àmbit de la sostenibilitat energètica.
La consellera Elizabeth Pasamonte explica que “la reunió ha servit per posar en comú l’estat de les actuacions que es porten a terme des del Consell Comarcal, recollir noves necessitats i sensibilitats dels municipis, i reforçar la coordinació amb els ajuntaments”.
Una de les actuacions que ja s’ha iniciat és la planificació forestal de la comarca, per treballar de manera agrupada els ajuntaments, els propietaris forestals i el Consell comarcal, per poder disposar d’instruments d’ordenació i gestió dels boscos amb una visió territorial àmplia.
El conveni de col·laboració signat el 2014 amb Generalitat i Diputació ja preveia aquest treball com una de les estratègies a promoure i en aquest sentit, a la reunió de divendres es va concretar l’interès de presentar a aquestes administracions sol·licituds conjuntes. La participació dels propietaris forestals privats i de les seves associacions en l’ordenació forestal és clau perquè un 89% de la superfície de boscos de la comarca és de titularitat privada. “L’elaboració d’un pla forestal d’àmbit comarcal és altament convenient per disposar d’un document marc, que per una banda tingui identificades les potencialitats i necessitats de les forests i per l’altre racionalitzi i controli l’ús dels recursos que d’elles se’n deriven, des d’una òptica comú i consensuada” segons Elizabeth Pasamonte.
A la trobada comarcal també es va presentar l’estat del projecte Boscos del Vallès i de la implantació del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. Es va informar del curs que segueixen les sol·licituds de subvenció per inversions en dues grans calderes (al Consorci Sanitari de Terrassa i a la UAB) i en un Centre Logístic a Terrassa.
Així mateix, es va acordar reprendre la prospecció de l’interès municipal per comptar amb calderes en equipaments públics i que es treballarà per promoure que les instal·lacions que ja hi ha, puguin consumir biomassa de la comarca i fer ús del nou centre logístic. També es va explicar la col·laboració amb el CREAF (Centre de recerca ecològica i aplicacions forestals de la UAB) en el projecte Boscos del Vallès, que s’ha seleccionat com a experiència pilot del projecte europeu SIMWOOD de mobilització de fusta dels boscos. Aquesta col·laboració permet la implicació i la interlocució amb els diferents agents del sector forestal. Obres de prevenció d’incendis Com una actuació més de prevenció d’incendis, properament es licitaran noves obres a la comarca. Aquestes obres s’han dissenyat tenint en compte els ajuntaments, les ADF, la Diputació de Barcelona i diferents serveis implicats de la Generalitat.
Les obres es centraran sobretot en l’arranjament de camins i l’obertura i manteniment de franges perimetrals. Protocol comarcal d’actuació davant de catàstrofes al medi natural Després de l’episodi de fortes ventades del mes de desembre de l’any passat, s’ha iniciat la valoració de les diferents estratègies escollides pels ajuntaments a l’hora d’abordar i afrontar les seves conseqüències així com la coordinació de les administracions. Això ha de permetre treballar en un document d’àmbit comarcal que unifiqui criteris i agilitzi una resposta més eficient en propers incidents que afectin els boscos.
ARA A PORTADA
Publicat el 09 de novembre de 2015 a les 08:16