Terrassa comptarà molt aviat amb un nou espai dedicat als horts urbans al bell mig de la ciutat, el catorzè del programa "Conreant Terrassa". Aquest dimarts s'ha fet el lliurament de les claus d'un solar situat al carrer de Valls, 49, a les entitats El Boixac i Amb Arrels, per tal de dedicar-lo a l'horticultura. L'espai està situat al barri del Segle XX, just al davant dels horts urbans gestionats per les associacions de veïns del Segle XX i de la Cogullada. A més dels horts, tindrà una zona destinada a la protecció de colònies de gats.
Tant els horts que ja estaven en funcionament gestionats per les entitats veïnals com la nova zona habilitada per a El Boixac i Amb Arrels són propietat de la mateixa persona, Bartolomé Rovira. Un conveni a tres bandes entre el propietari, l'Ajuntament de Terrassa i les entitats cedirà l'espai per a horts per un període inicial de dos anys, renovable quan arribi el moment. L'Ajuntament de Terrassa s'ha encarregat de desbrossar l'espai i d'instal·lar l'aigua.
El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, ha visitat l'espai i ha lliurat les claus a les responsables de les entitats que el gestionaran. Armengol destaca que "és molt interessant donar sortida a un solar sense ús", i reconeix que hi ha més demanda que oferta d'aquest tipus d'espais, pel que convida als particulars amb terrenys sense ús a cedir-los per a projectes similars.
Mil metres quadrats per a cada associació
L'espai habilitat per als nous horts urbans es dividirà en dues parcel·les de mil metres quadrats cadascuna, una per a cada entitat. A més, també hi haurà una zona comuna.
L'associació Amb Arrels té els seus origens en un projecte d'horts urbans promogut pels serveis socials a Ca n'Anglada. La seva representant, María José Márquez, explica que fa uns dos anys van deixar aquells horts i han intentat continuar l'activitat en altres indrets, fins que per fi se'ls ha facilitat aquest espai al Segle XX. L'hort d'Amb Arrels serà gestionat de manera comunitària per unes set famílies que engloben una vintena de persones.
Gemma Bou, de l'associació Els Boixacs, explica que hi formen part unes deu famílies, tot i que "n'hi ha interessades moltes més" en el projecte dels horts urbans. En el cas d'Els Boixacs, la seva relació amb l'horticultura es va iniciar a Viladecavalls, en uns terrenys cedits per un particular. Un cop acabada la cessió, l'espai del carrer de Valls es convertirà en el seu nou hort.
Catorze espais d'horts urbans a Terrassa
El conveni a tres bandes entre les entitats, el propietari i l'Ajuntament de Terrassa forma part del programa d'horts urbans "Conreant Terrassa" endegat l'any 2013. Actualment són catorze els espais dedicats a l'horticultura urbana dins d'aquest programa. La meitat dels espais cedits són de titularitat municipal i l'altra meitat, privada.
Per als propietaris particulars, cedir un terreny privat al programa "Conreant Terrassa" suposa una sèrie beneficis fiscals, a més de donar una utilitat al terreny i mantenir-lo net. Bartolomé Rovira, propietari dels dos espais del carrer de Valls, al Segle XX, fa una valoració "molt positiva" de l'experiència. Abans, explica, el terreny "només servia perquè la gent llencés escombraries".
Dues associacions gestionaran els nous horts urbans situats al Segle XX
Terrassa compta amb catorze espais dedicats a l'horticultura urbana, la meitat dels quals són terrenys privats cedits a entitats
Ara a portada
Publicat el 04 d’abril de 2017 a les 13:00