La mútua d’accidents Egarsat ha celebrat, a la seu de la Cecot a Terrassa i per tercer any consecutiu, un acte de reconeixement a aquelles empreses mutualistes (de més de 20 treballadors) de l’àrea de Terrassa, que han destacat el 2013 per l'activitat duta a terme en matèria preventiva, aconseguint tancar l'exercici amb absència de sinistralitat laboral durant el període en què han estat associades a Egarsat.
Aquest any, s’han distingit un total de 71 empreses de Terrassa, alguna de les quals ja van rebre la distinció en anys anteriors. “Com s’ha explicat durant l’acte, quan aquest any vam plantejar-nos reunir de nou, per tercer any consecutiu, totes les empreses mutualistes que no havien patit cap accident amb baixa ni sense baixa, vam tenir l’agradable sorpresa de comprovar que pràcticament una de cada quatre havien estat reconegudes ja el 2013. Aquest fet és important, ja que posa de manifest el que sembla un tímid canvi cultural a les nostres empreses, que comencen a assumir, com una ‘forma de fer’ de les seves organitzacions, la prevenció i la gestió de les persones. Un fet que és encara més rellevant, si tenim present que el total d’empreses “repetidores” al 2012 d’aquest reconeixement, suposaven un 3’3%”, comenten Antoni Mata i Francesc Vera, gestors de servei d’Egarsat a la zona.
La promoció de la prevenció de riscos laborals és, per a l'entitat, essencial a l’hora de garantir la competitivitat de les empreses. Per aquest motiu que, més enllà de treballar per prevenir i evitar aquelles situacions que malauradament desencadenen en accidents de treball i malalties professionals mitjançant visites, campanyes o jornades de sensibilització, Egarsat vol distingir aquelles empreses que han obtingut resultats òptims en sinistralitat laboral per animar-les a seguir en aquesta bona línia d'actuació.
El dilluns, el pitjor dia
El lliurament de diplomes de reconeixement als assistents s’ha dut a terme en un acte durant el qual, Raquel Sellarès, cap de prevenció a Egarsat, ha recordat que cal veure la disminució de la sinistralitat i l’absentisme com una oportunitat en la que tots guanyem: persones i empreses. “Els treballadors, hi guanyen per raons òbvies. Les empreses, perquè això els obre les portes a ser més competitives, i a tenir un potencial de treballadors més alineats i compromesos, que reverteix en el bé de tots. És molt important que, des de l’empresa, no es tracti mai un accident de treball, sigui del grau que sigui, com una situació ‘dins de la normalitat’. Cal donar valor a tots i cadascun dels accidents de treball i malalties professionals que es produeixen, perquè només deixant de considerar que un accident ‘entra dins el marge del que és acceptable, i que el pot tenir tothom’, aconseguirem que no ho sigui, i per tant combatre’l de manera més conscient i eficient”, argumenta Sellarès.
Segons dades de la mútua, l’any passat van produir-se 3,16 accidents de treball amb baixa per jornada laboral per cada 100 treballadors, essent el dilluns el pitjor dia de la setmana pel que fa a sinistralitat laboral, i el col·lectiu de treballadors entre 25 i 44 anys el més rellevant quant al nombre d’accidents, amb un 64% del total de sinistres. Pel que fa als treballadors lesionats el 2013, els 5 tipus d’activitats professionals amb més accidents van ser: peons de les indústries manufactureres, cambrers, cuiners, personal de neteja d’oficines, hotels i similars, i auxiliars d’infermeria.