LLum verda al mapa acústic de Viladecavalls

Les forces polítiques aproven per unanimitat la proposta inicial, un cop rebut el mapa de soroll de la Diputació de Barcelona

Publicat el 20 de novembre de 2012 a les 09:36


Viladecavalls és un dels quatre municipis catalans que han rebut mapes de soroll de l'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, juntament amb Premià de Dalt , Malla i Caldes d'Estrac. Segons la llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica, posteriorment els ajuntaments han d'elaborar i aprovar els mapes de capacitat acústica del seus municipis. La Diputació els dóna suport econòmic i tècnic per fer-ho. En el cas que els municipis no disposin de mapes de soroll anteriors, prèviament a fer la proposta de mapa de capacitat es realitzen  els mapes de soroll.


Els mapes de soroll reflecteixen la situació acústica existent a la població, tant pel que fa al període diürn com al nocturn. Es realitzen mesuraments de soroll de curta durada -15 minuts- i de llarga durada -24 hores- a diferents punts del municipi que permetran fer els mapes de soroll de dia i de nit. Els Decrets 245/2005 i posteriorment 176/2009, regulen la zonificació acústica del territori i fixen els criteris per elaborar les propostes del mapa de capacitat del municipi. Els mapes de capacitat són una proposta, un objectiu a assolir i estan basats en els mapa d'usos del sòl del municipi.

Per valorar les zones de superació de soroll, es fan les diferències entre el mapa de capacitat i els mapes de soroll i així es poden conèixer on estan situades les àrees de superacions de soroll, tant de dia com de nit. A Viladecavalls s'ha realitzat la proposta de mapa de capacitat juntament amb una proposta de Pla d'Acció.

Unanimitat al ple
En la darrera sessió ordinària del ple, totes les forces polítiques sense excepció van donar llum verda a l'aprovació inicial del mapa de capacitat acústic del municipi. A més, tots els partits també van aprovar per unanimitat l'actualització del mapa estratègic de sorolls del barri de Can Trias i la substitució de l'ordenança municipal de 1998 sobre la qualitat sonora del medi urbà per la nova ordenança dels sorolls i les vibracions elaborada per la Generalitat.

L'alcalde, Carles Rodríguez, ha explicat que la tasca s'ha fet amb experts del Laboratori d'Enginyeria Acústica de la UPC de Terrassa i ha incidit en el fet que "és important que un municipi com el nostre es blindi contra els sorolls". Cesca Berenguer, portaveu de CiU, també ha justificat el vot favorable del seu partit, ja que es tracta d'un tema "interessant que va començar fa anys i ara es formalitza en document" i ha apuntat que el mapa serà realment útil per comparar els sorolls actuals amb els que provocarà el futur Quart Cinturó, encara sense data d'acabament.