El Centre Cultural Terrassa acull un concert solidari de l'Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, el divendres 4 d’abril, els beneficis del qual aniran destinats a la promoció i el desenvolupament de la recerca biomèdica i social de la Fundació Mútua Terrassa.
ONCA, Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra
L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) va néixer l’any 1992 en el format d’orquestra de cordes. És gestionada per la Fundació ONCA, una entitat formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, que en són els patrons. L’any 2006 l’ONCA va iniciar les seves actuacions com a orquestra clàssica, concerts que combina amb el format de cambra. El violinista andorrà Gerard Claret, un dels principals impulsors de la formació, n’és el concertino director.
L’any 2003 l’ONCA signa un conveni de col·laboració, tant artística com pedagògica, amb el Teatre Auditori Sant Cugat i l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, de Sant Cugat del Vallès. La temporada 2004-2005, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana, enceta el cicle de concerts de cambra al Petit Palau, un cicle que duu a terme anualment.
L’ONCA ha estat dirigida per Lord Yehudi Menuhin en el seu 80è aniversari i per Jordi Casas, Antoni Ros Marbà, Pierre Cao, Fernando Marina, Salvador Brotons, David Brophy i Mario de Rose, entre d’altres. L’italià Marzio Conti ha estat el director principal des del 2006 per a les produccions en format orquestra clàssica i ha aportat una tasca intensa i molt important per la consecució del repertori clàssic de l’ONCA. Ha dirigit la formació clàssica en diferents festivals de prestigi, tan al Principat, com a fora. Per encàrrec de la Fundació ONCA, Conti ha estat l’impulsor de l’estrena de la Simfonia número 2, Andorrana (2007) de Sergio Rendine.
L’ONCA ha fet concerts a Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal, i ha assolit un lloc de prestigi dins del panorama musical. Ha participat en diversos festivals: Festival Internacional Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà (Principat d’Andorra), Festival Pau Casals de Prada i del Vendrell, Schubertiana de Vilabertran, Festival Brudieu de la Seu d’Urgell,
Tardor Musical de Sòria, Serenates de València, Mercat de Música Viva de Vic, Festival Castell de Santa Florentina, Sant Pere Sallavinera, Festival Castell de Peralada, Festival d’Estoril, Festival del Mil·lenni de Madrid i Barcelona, Concerts d’Estiu de Santes Creus, Torroella de Montgrí, Jardins de Cap Roig, Festival de Jazz de Barcelona i Festival Internacional de Música de Cambrils.
També ha actuat en cicles de concerts del Palau de la Música Catalana de Barcelona, de l’Auditori de Galícia, de l’Auditori Nacional de Madrid, de l’Auditori de Saragossa, de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa, del Teatre Auditori Sant Cugat, de l’Auditori Enric Granados de Lleida i de l’Auditori de Barcelona.
L’ONCA ha actuat amb solistes de prestigi internacional com Narciso Yepes, Victòria dels Àngels, Lluís Claret, Alexandre Da Costa, Marçal Cervera, Joan Enric Lluna, Jean Pierre Rampal, Claudi Arimany, Patrick Gallois, Joaquín Achúcarro, José Cura, Josep Bros, Leo Nucci, Josep Maria Colom, Maurice André, Josep Carreras, György Sebök, Jaume Aragall, Michel Lethiec, Manuel Barrueco, Quartet Casals, Caetano Veloso, Susana Rinaldi, Barbara Hendricks, Gary Hoffman, Carlos Núñez, Mireia Pintó, Marc Canturri, Elena Copons, Joan
Cabero, Toni Marsol, Lambert Climent, Marta Matheu, Josep Pizarro, Nina, Llibert Fortuny, Amaral, Jaume Sisa, Maria del Mar Bonet, Lluís Gavaldà, Sílvia Pérez Cruz, Refree i Love of Lesbian. Ha col·laborat amb el Cor Nacional dels Petits Cantors d’Andorra, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, l’Orfeó Català, el Cor Madrigal i la Coral Càrmina.
L’ONCA ha enregistrat obres dels compositors catalans Eduard Toldrà, Xavier Montsalvatge i Pau Casals, recollides en un CD guardonat amb el premi del jurat de la revista CD Compact. Joaquín Turina, Joaquín Rodrigo, Joan Manén i Ricard Lamote de Grignon, la música d’Albert Guinovart de Terra Baixa, cançons brasileres amb la cantant de jazz Carme Canela i La seduzione amb Jaume Aragall també formen part de la seva discografia. Cal destacar l’estrena de Gemini (1998) de Jordi Cervelló, de Tres reflexos sobre una pastoral
d’hivern (2003) de Xavier Montsalvatge i de la Simfonia número 2, Andorrana (2007) de Sergio Rendine, així com l’enregistrament d’aquesta darrera obra, encàrrec de la Fundació ONCA.
El novembre del 2004 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
ARA A PORTADA
Publicat el 02 d’abril de 2014 a les 14:21
Et pot interessar
-
Societat Milers de persones gaudeixen de la Festa Major de Terrassa 2025
-
Societat Presó pel veí de Terrassa que volia matar Pedro Sánchez
-
Societat Extingit l'incendi agrícola del Pla del Bonaire
-
Societat Tot el que has de saber si vas a la Festa Major de Terrassa
-
Societat Fer una donació i gaudir de la gastronomia a Terrassa: així és la proposta del Banc de Sang
-
Societat Terrassa presenta un joc de taula per fomentar la cooperació i l’economia social entre joves