Terrassa vol transformar les rieres en espais verds per a la ciutadania

L'Ajuntament ha sol·licitat una partida dels fons europeus Next Generation de 9 milions d'euros per renaturalització d'un tram de la riera de les Arenes i de la riera del Palau

Projecte de transformació de la riera de les Arenes de Terrassa.
Projecte de transformació de la riera de les Arenes de Terrassa. | Aj. Terrassa
LaTorre
15 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:19h
El govern de Terrassa ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de transformar les rieres de la ciutat amb l'objectiu que es converteixin en espais verds i plens de vida per a la ciutadania. I ho ha fet aquest dimarts al vespre amb l'acte Les rieres de Terrassa: Visió i projectes de futur al Teatre Principal. 

El fil conductor de la presentació, que ha comptat amb diferents intervencions i una taula rodona de debat, ha estat la renaturalització de les rieres. De fet, el Programa de Govern 2019-2023 introduïa tres grans objectius per al mandat en relació a les rieres de la ciutat, com ara un projecte per trencar "l'efecte barrera" de les rieres de les Arenes i del Palau, relligant tots els barris que travessen; treballar intensament per millorar el manteniment i la neteja; i minimitzar el risc d'inundació. 

Per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, aquest "és un projecte de grans dimensions que ha de generar molts altres canvis a la ciutat, millorant la vida de les persones i obrint noves oportunitats de futur". Ha asseverat "voluntat de sumar, de generar consens i il·lusió col·lectiva, per a que pugui ser una realitat". 

Actualment, l'Ajuntament treballa en la redacció d'un Pla Estratègic de Rieres, com a punt de partida d'aquest projecte de ciutat. Un document que haurà d'estar coordinat amb el Pla Director de Rieres, que està redactant l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya.

Entre les propostes que s'han presentat hi ha el projecte a la riera de les Arenes, a l'alçada dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord, on es fa una proposta que manté la funció de riera, però on es guanya espai verd per al passeig, i amb nous recorreguts per la llera, sistemes de connexió entre carrers i que enllaçaria amb el nou eix verd de la zona nord de la ciutat, al Parc de la República. 

Per altra banda, a la riera de Palau, es proposen altres projectes que generin nous espais laterals a les lleres, i amb accessos i usos per a la ciutadania. Com a la ronda de Ponent, a la zona de la plaça Josep Pla.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha fet dos projectes per demanar 9 milions d'euros a la convocatòria de fons europeus Next Generation, amb l'objectiu de renaturalització d'un tram de la riera de les Arenes, entre el pont de Béjar i el Pont de Sant Llorenç, a la carretera de Castellar, i la renaturalització d'un tram de la riera del Palau, entre el Pont de les Arts, a l'avinguda Béjar, i pont de l'avinguda de l'Abat Marcet.
 

Acte sobre les rieres de Terrassa. Foto: Rafel Casanova (BCF)


L’alcalde també ha recordat que cada tram de cada riera és únic i caldrà trobar la millor solució per a cada cas, el que no exclou el plantejament de cobertures parcials, plataformes que uneixin les dues bandes o altres solucions tècniques. "Hem de donar marge a la innovació i a la creativitat, sent ambiciosos i que es pugui donar resposta a les necessitats de les persones i dels barris, millorant el paisatge urbà i que promovent noves dinàmiques socials i econòmiques".