El llibre "Espais recobrats, els nous usos del patrimoni industrial català" posa de manifest una doble significació. En primer lloc, ens permet recopilar, estudiar i avaluar el treball que Catalunya ha dut a terme, com a referent internacional, per a la conservació, la difusió i la rehabilitació dels edificis i elements més destacats del seu patrimoni industrial, de la mà dels seus autors, l’arquitecte Ferran Pont i la fotògrafa Teresa Llordés. En segon lloc, entre altres actes, permet commemorar el 30è aniversari del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, justament en el mateix període de temps en el que s’han realitzat les més notables actuacions de recuperació i posada en valor dels principals edificis del patrimoni industrial català. Un llibre que, com ho ha estat sempre el mNACTEC, és pioner i innovador en recollir i conceptualitzar un aspecte fins ara inèdit com ho és el de contextualitzar i sistematitzar els nous usos que se li ha donat al patrimoni industrial arreu del territori català.
El llibre parteix d’una valoració sobre el patrimoni industrial, des de la preocupació pel patrimoni, passant per les reconversions d’edificis, els treballs de rehabilitació entre els anys 1980-1992, els anys noranta i l’eclosió de principis del segle XXI a la crisi actual. Finalment, ens proposa els reptes de futur. En una segona part, amb una acurada i destacada contribució fotogràfica, recull les intervencions d’edificis i centres d’interès patrimonial més remarcables. Amb aquesta nova publicació s’arriba a la consolidació del treball realitzat al llarg de més de 30 anys per una institució cultural que aglutina ciència, tècnica i patrimoni industrial, com és el mNACTEC, que ha estat continuador de les tres línies bàsiques de la seva necessària raó de ser: els objectes i les col·leccions de la societat industrial, el Sistema Territorial (referent emblemàtic del procés industrialitzador català, format avui per 26 museus i centres patrimonials) i el patrimoni industrial català.
La publicació d’aquest llibre, produït pel mNACTEC, amb la participació de l’editorial Sàpiens Publicacions, ha comptat amb el suport del Setè Programa Marc de la Unió Europea CreativeCH. Aquest és un treball necessari que visualitza el paper de Catalunya i, més concretament del mNACTEC, en la rehabilitació del patrimoni industrial i que esdevé un exemple de la vitalitat, modernitat i incidència social que representa el patrimoni industrial, científic i tècnic dins del conjunt del patrimoni cultural català.