Una manifestació el 19-M reivindicarà la municipalització de l'aigua a Terrassa

La Taula de l'Aigua de Terrassa i Aigua és Vida convoquen una mobilització que esperen "massiva" i que compta amb el suport de diversos grups municipals, partits polítics i entitats | El cas egarenc és considerat la primera gran "batalla" en l'aposta per la gestió pública dels serveis bàsics als principals municipis de Catalunya

Publicat el 07 de març de 2017 a les 14:15
El procés per la municipalització de l'aigua a Terrassa viurà un dels seus moments àlgids el proper 19 de març. Una manifestació que espera aglutinar milers de persones vol evidenciar el suport popular al canvi de model de gestió del servei d'abastament d'aigua al municipi egarenc, fins ara en mans privades. L'aposta per la gestió directa de l'aigua s'ha constatat al ple municipal, on 20 de 27 regidors s'hi han mostrat favorables, i ara és el torn de la ciutadania. La mobilització es durà a terme en un context de celebració del Dia Mundial de l'Aigua, que serà el 22 de març.

Entitats veïnals i socials, grups municipals, partits polítics i sindicats han presentat aquest dimarts el cartell de la manifestació que el 19 de març recorrerà els carrers de Terrassa. Serà una manifestació "per una gestió pública i democràtica de l'aigua". Aquest serà el lema de la mobilització, que no només fa una crida a continuar el camí emprès per l'Ajuntament de Terrassa cap a la municipalització de l'aigua, sinó que, a més, vol defensar la sobirania del ple de Terrassa davant de la posició de Mina. El ja conegut lema "S'escriu aigua, es llegeix democràcia" serà també present en la manifestació.
 
El representant de la Taula de l'Aigua de Terrassa, Paco Zaurín, ha afirmat que la mobilització ciutadana serà una resposta a "la campanya de xantatges i de pressions de Mina-Agbar contra l'Ajuntament de Terrassa i l'alcalde". Per a la Taula de l'Aigua, "l'aigua no pot ser objecte de la mercantilització". Zaurín ha volgut desmentir alguns mites i ha afirmat que és amb la gestió privada quan el servei és més car, té més pèrdues i menys inversió. Segons afirma, la municipalització és "una demanda ciutadana" que ha anat en augment en els darrers anys.
 
Juntament amb la Taula de l'Aigua, convocarà la manifestació l'entitat Aigua és Vida. Pau Ortínez, d'aquest col·lectiu, afirma que "el cas de Terrassa és una de les primeres batalles més importants" que hi haurà al país. L'objectiu dels que persegueixen la gestió pública de l'aigua és que després de Terrassa, per efecte dòmino, la municipalització arribi a municipis com Barcelona, Badalona o Santa Coloma de Gramenet, sota criteris de sostenibilitat, eficiència i participació ciutadana.
 
Els representants dels quatre grups municipals favorables a la municipalització —PSC, Terrassa en Comú, ERC-MES i CUP—  han estat presents a la convocatòria de la manifestació, al Casal Cívic de Ca n'Aurell de Terrassa. També hi han pres part els representants d'ICV, partit integrat en TeC, i dels sindicats Comissions Obreres i CGT.
 
Recorregut fins a l'Ajuntament

La manifestació del diumenge 19 de març arrencarà a les 12 del migdia a l'estació del Nord de Terrassa, al passeig del Vint-i-dos de Juliol. Des d'allà, seguirà el camí més directe cap a l'Ajuntament, passant pel carrer del Nord, el camí Fondo, el carrer de Sant Pere i el raval de Montserrat. Durant el recorregut, els manifestants s'aturaran davant de la seu de Mina Pública d'Aigües de Terrassa, on llegiran un manifest. Un cop al raval de Montserrat, al davant de l'edifici consistorial, es llegirà novament el manifest.
 
Ramon Clariana, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa, destaca que el recorregut és només d'un quilòmetre, aproximadament, fet que permetrà a molta gent completar-lo sense problemes. En la marxa, que els organitzadors esperen "massiva", hi participaran grups de batucada i diables.
 
De moment, 70 entitats d'àmbit local, regional i nacional s'han adherit al manifest de la Taula de l'Aigua per donar suport a la mobilització. L'aposta per la gestió de l'aigua, així com d'altres serveis bàsics en alguns casos, va més enllà del cas terrassenc per a bona part dels convocants. Per això, diversos partits, sindicats i entitats faran una crida a la gent de tot el territori per tal que el 19 de març es desplacin a Terrassa per participar de la mobilització. Així, s'ha anunciat entre d'altres la presència de membres de Barcelona en Comú, que governa la ciutat de Barcelona.

La proposta d'una manifestació per reivindicar la municipalització de l'aigua a Terrassa neix de la primera sessió del Parlament Ciutadà de Terrassa, promogut pel Consell d'Entitats de Terrassa. En aquella sessió, amb més d'un centenar d'assistents, la ciutadania organitzada va apostar per un nou model de gestió pública que ja compta amb la voluntat política per fer-lo possible, tot i que el procés per aconseguir la seva implementació encara va per llarg.

En paral·lel al procés endegat des de l'esfera política i que compta amb bona part de suports populars, l'empresa concessionària del servei ha posat en mans dels jutjats l'afer, mentre continua oferint el servei gràcies a una pròrroga forçosa. L'empresa privada Mina Pública d'Aigües de Terrassa té com a principal accionista el grup Agbar.