Les bruixes del Pirineu arriben a Canes amb el curt d’un jove cineasta andorrà

Marc Camardons estrena a la secció Le Cinef del Festival de Canes ‘Per bruixa i metzinera’, un curtmetratge rodat en català que reivindica la memòria rural, les llegendes populars i els relats femenins del Pirineu

  • Marc Camardons durant l'entrevista amb l'ACN des del Festival de Canes -
Publicat el 22 de maig de 2025 a les 10:10
Actualitzat el 22 de maig de 2025 a les 12:46

El cineasta Marc Camardons, nascut a Andorra la Vella l’any 2000, ha aconseguit col·locar el seu treball final de màster de l’ESCAC al prestigiós Festival de Canes. El seu curtmetratge, Per bruixa i metzinera, ha estat seleccionat dins la secció Le Cinef, reservada a obres d’estudiants de cinema d’arreu del món.

Amb una durada de 24 minuts i rodat íntegrament en català, el film combina llegendes del Pirineu amb una mirada contemporània i de gènere. Camardons vol recuperar el poder dels relats orals i resignificar símbols que han format part de la tradició popular. “Som la primera generació que ha perdut el relat”, afirma el director, que entén el seu projecte com una manera d’abordar el passat col·lectiu des d’una òptica crítica i poètica.

La pel·lícula arrenca amb la Cebriana, una jove convençuda d’haver vist un foc misteriós al bosc. Ningú més sembla haver-ho vist, però la seva àvia, una antiga trementinaire, l’acompanyarà en un viatge simbòlic per entendre què s’hi amaga darrere.

El curt es va rodar durant deu dies en diverses localitzacions entre el Solsonès i l’Alt Urgell, buscant una atmosfera inquietant i evocadora. El repartiment compta només amb dues actrius professionals, mentre que la resta de personatges estan interpretats per habitants de la zona, en una aposta clara per l’autenticitat i el territori.

Camardons també vol fer del cinema una eina de reivindicació cultural. “Ens interessa crear des dels marges”, diu, criticant la tendència a uniformitzar el discurs audiovisual des de Barcelona. Defensa els accents, les perifèries i una mirada rural que sovint queda fora del focus.

Tot l’equip tècnic de la cinta prové de l’ESCAC, i la producció ha anat a càrrec de la seva pròpia productora, ESCAC Films. L’escola ja ha vist reconeguts dos dels seus curts en l’històric palmarès del festival, consolidant la seva presència a Canes.