Una excavació revela com vivien els obrers que van construir la presa de Talarn

Arqueòlegs de la Universitat de Barcelona estudien el campament de Sant Antoni per recuperar la memòria quotidiana dels treballadors d’una de les grans obres hidroelèctriques del segle XX al Pallars Jussà

Publicat el 25 de juliol de 2025 a les 09:31

Un equip del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona està excavant els antics campaments dels treballadors que van construir la presa de Talarn, al Pallars Jussà, entre 1911 i 1916. Tot i que les instal·lacions van ser desmantellades fa un segle, encara se’n conserven indicis que permeten reconstruir com hi vivien els obrers.

Segons explica Laia Gallego, professora de la UB, les restes localitzades —com ara objectes relacionats amb la cuina, medicaments i ampolles de beguda— ofereixen informació sobre les condicions de vida i els hàbits de consum dels treballadors. En destaca la procedència internacional dels materials, com ara maons d’Escòcia i destil·lats d’empreses anglosaxones, fet que reflecteix un context de forta globalització industrial.

L’estudi se centra en el campament de Sant Antoni, vinculat a una de les obres hidroelèctriques més importants de l’Europa de principis del segle XX. L’anàlisi superficial dels terrenys ha permès identificar zones específiques d’activitat, com ara un antic menjador col·lectiu, i actualment s’intenta localitzar l’hospital del complex.

El projecte compta amb el suport de la Xarxa Vives, l’Institut Ramon Muntaner, el MNACTEC, l’Ajuntament de Talarn i l’entitat Pirineus Watt. La recerca està coordinada per les professores Queralt Solé i Laia Gallego, i preveu generar materials divulgatius per fer arribar els resultats a la ciutadania.