Agents econòmics de Lleida reclamen prudència davant els aranzels dels EUA

L'alcalde Fèlix Larrosa demana una estratègia coordinada per diversificar mercats i minimitzar l'impacte dels aranzels, amb especial atenció als sectors de l'oli, el vi i els cereals

  • Reunió d'agents socials i econòmics lleidatans per valorar l'impacte dels aranzels anunciats pels Estats Units -
Publicat el 07 d’abril de 2025 a les 16:18

Agents econòmics lleidatans demanen al govern espanyol "prudència" en la resposta als aranzels dels Estats Units per evitar efectes negatius en sectors com els cereals, que depenen de les importacions. Així ho han expressat aquest dilluns en una reunió convocada per l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, per analitzar les mesures adoptades per Trump. L'alcalde ha destacat que sectors com el metall, l'oli i el vi són els més afectats, però ha remarcat que hi ha "certesa confiança" en la diversificació de mercats, amb una estratègia coordinada per conquerir nous mercats a Llatinoamèrica i el sud-est asiàtic.

Larrosa ha indicat que els empresaris consideren que "els Estats Units ja no són un soci fiable a curt termini" i ha recordat la reacció davant el veto rus a la fruita de pinyol lleidatana com a precedent. L'alcalde es compromet a promoure accions de màrqueting i promoció per als productes de Lleida, conjuntament amb la Diputació i la Cambra de Comerç, i traslladarà les peticions dels agents econòmics a la Generalitat i al govern espanyol.

El sector de la maquinària agrícola, el vi i l'oli, amb una forta presència als Estats Units, són els més preocupats. Larrosa ha subratllat que els preus del vi lleidatà són més baixos que als EUA, i que els aranzels no haurien d'afectar gaire el consum. Pel que fa a l'oli, ha remarcat la dependència dels Estats Units i la possibilitat de compartir els sobrecostos entre distribuïdors, consumidors i productors.

A més, els aranzels també poden afectar el preu del panís, amb un increment de fins a 50 euros per tona, un factor que preocupa el sector agroalimentari, especialment després de la baixa collita a Ucraïna. L'estat espanyol ja ha importat més d'un milió de tones de panís dels EUA mentre espera la nova collita de països com el Brasil o Ucraïna.