Balaguer presenta un pressupost de 23,8 milions i inicia el projecte d’un nou pavelló a Inpacsa

Es preveu que el nou equipament estigui acabat el 2027 amb un cost de 2,5 milions d’euros

Façana de la Paeria de Balaguer
Façana de la Paeria de Balaguer | Àlvar Llobet
24 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:23h
La ciutat de Balaguer tindrà aquest 2024 un pressupost de 23,8 milions d’euros. La Paera en cap, Lorena González, i el regidor d’Urbanisme i primer tinent d’alcalde, Guifré Ricart, han presentat aquest dimecres els nous comptes, que seran aprovats aquest mateix dijous: “Feia més d’una dècada que no s’aprovaven uns pressupostos durant el primer trimestre de l’any, ara ho hem aconseguit al gener i això és positiu per Balaguer. Són uns números necessaris”, ha indicat González, que ha posat en valor el projecte del nou pavelló.

El nou equipament s’ubicaria a la zona d’Inpacsa, està previst que tingui dues pistes i una grada i es calcula que podrà estar construït l’any 2027. La redacció del projecte compta amb una partida de 170.000 euros i tota l’obra tindria un cost de 2,5 milions, uns diners que hauran de ser pagats amb subvencions. “El nou pavelló d’Inpacsa no vol dir que deixem abandonat el del barri del Secà. Estem treballant per millorar-lo”, ha dit Ricart, que ha destacat que en els propers mesos es farà un debat d’idees amb els grups esportius de la ciutat per determinar com haurà de ser el nou equipament.

En aquesta mateixa línia, des de l’equip de govern també s’apunta a un projecte per crear una nova piscina municipal, que podria ubicar-se al mateix indret o en una altra zona de la ciutat. La partida per a la redacció d’aquest pla ascendeix a 130.000 euros. Ricart ha destacat que en aquesta qüestió es parlarà amb el club de natació per traçar les línies mestres de la reforma de l’equipament. 

Pel que fa al capítol d’inversions del pressupost de la Paeria, un dels més importants dels comptes, puja a 6.620.000 euros, 2.291.000 dels quals es finançaran amb subvencions. Per a la resta, l’equip de govern té previst demanar un préstec per valor de 5.922.000 euros amb la qual cosa l’endeutament de l’ajuntament passarà del 32 % actual al 58 %, molt per sota encara del límit legal.

Urbanització del carrer Cervantes i càmeres al carrer

Altres inversions importants d’aquest exercici són la urbanització del carrer Cervantes amb un pressupost de 356.000 euros i del qual en aquests moments s’està actualitzat el projecte “per adequar els materials i ajustar els costos”.

També, segons han explicat, “perquè aquest sigui un vial amb una velocitat limitada i que doni preferència als vianants i ciclistes”. Abans de portar el projecte a aprovació inicial la Paeria el donarà a conèixer als veïns per si volen fer-hi alguna aportació i tenint en compte que ells finançaran el 90 % de l’obra.

D’altra banda, aquest any s’instal·larà un sistema de vigilància a la via pública amb càmeres mòbils en algunes illes de contenidors i lectors de matrícules de vehicles a les entrades de la ciutat. Per poder-ho dur a terme s’ha previst una partida en el pressupost de 200.000 euros.

Nova Oficina d'Atenció Ciutadana

La posada en marxa de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (220.000 euros), el canvi del sistema de climatització al casal Lapallavacara (150.000 euros) i la substitució de la deshumectadora de la piscina coberta (226.000 euros) són altres projectes previstos aquest any.

L’OAC s’ubicarà a l’antiga sucursal de “la Caixa” i l’objectiu és poder donar un millor servei a la ciutadania. Precisament, i també amb aquest objectiu, la Paeria treballarà perquè a l’interior de la nova OAC hi hagi un caixer automàtic amb una entrada independent perquè a les tardes i els caps de setmana també s’hi pugui accedir.

González ha demanat “corresponsabilitat” als partits de l’oposició a l’hora d’avalar els comptes atès que “en els nous comptes hi ha projectes de ciutat que van més enllà del govern municipal”.