
L'economista Luis Garicano, pro-immersió, presentant el programa educatiu d'Albert Rivera per a tot l'Estat. Foto: C's
El líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, es troba immers de ple en la seva campanya per a les eleccions espanyoles de la tardor. Aquest dilluns al vespre va presentar, conjuntament amb l'economista Luis Garicano, les propostes del partit en matèria d'educació, en què avisa: "Educar els nostres fills en només un idioma (espanyol o català o basc o gallec) és educar-los en un model desfasat que els deixa en clar desavantatge envers la resta dels alumnes europeus."
"L'anglès és obligatori a 14 països europeus i fins al 90% dels alumnes el practica a l'escola. En un món globalitzat com el nostre, els espanyols hauran de competir amb ells, i quedaran en clar desavantatge si han estat condemnats al monolingüisme", assegura C's.
Rivera, doncs, a partir de l'argument que cal estudiar més l'anglès a l'escola, també sentencia: "Volem que els nostres fills assoleixin el màxim nivell possible en diversos idiomes, no només en un (...). Quan ens referim a dominar diversos idiomes com una oportunitat que no podem deixar escapar, no només pensem en llengües estrangeres com l'anglès, també reclamem conèixer d'altres llengües espanyoles. Per això, C's proposa que a totes les escoles s'eduqui els nens en dos idiomes (espanyol i anglès) o tres (llengua autonòmica, espanyol i anglès)."
Rivera, doncs, advoca perquè el govern espanyol derogui el model d'immersió lingüística vigent a Catalunya. I, com a mesura pal·liativa, proposa: "A més, el foment de la diversitat lingüística suposa un enriquiment del nostre patrimoni cultural i lingüístic, motiu pel qual proposem que els centres d'educació primària i secundària de les comunitats monolingües d'Espanya ofereixin, en funció de la demanda existent, l'ensenyament d'una segona llengua espanyola (català, basc, gallec...) a més del castellà com a assignatura optativa."
Garicano, pro-immersió
Les propostes de C's en matèria educativa presentades aquest dilluns per Rivera i Garicano xoquen frontalment amb les que aquest segon defensava l'any passat. Per a l'economista, en un article a El Mundo, defensava "blindar" les competències de la Generalitat "relacionades amb la llengua, cultura i educació", ja que "el model lingüístic que hi ha, d'immersió en català, funciona bé, i el fet innegable (malgrat la histèria) és que sí que aconsegueix que els nens parlin bé les dues llengües". "Catalunya ha de saber que no només és part d'Espanya, sinó que és estimada per Espanya, que la seva singularitat és acceptada i volguda, que la seva llengua, el català, és un patrimoni d'Espanya tan important com el castellà", sostenia.