ENTREVISTA

Òscar Ordeig: «A la gent no li preocupa el catalanisme del PSC sinó que hi hagi un Govern que gestioni bé»

El candidat socialista per Lleida es compromet a posar en marxa la xarxa de rodalies a la demarcació i fixa com a prioritat la inversió per a la modernització dels regadius

Òscar Ordeig, candidat del PSC per Lleida
Òscar Ordeig, candidat del PSC per Lleida | Àlvar Llobet i Sotelo
08 de maig del 2024
Actualitzat el 09 de maig a les 11:35h

Òscar Ordeig i Molist (Vic, 1978) les ha vist de tots colors en política. Va entrar de diputat al Parlament de rebot després que Àngel Ros renunciés a l'escó l'any 2014. Ha estat candidat a l'alcaldia de la Seu d'Urgell i va guanyar les eleccions el 2019, però no va ser alcalde. Resident a la ciutat de Lleida des de fa tres anys, aquestes són les quartes eleccions en les que es presenta com a candidat del PSC per Lleida i el Pirineu, i ho fa amb un objectiu clar: ajudar a Salvador Illa a aconseguir la presidència de la Generalitat.

Aquesta fita la veu més propera que mai i admet que nota que tot el seu bagatge polític li està servint ara per afrontar aquesta campanya. Carrega contra el "mal govern" d'ERC i reclama una mirada territorial per equilibrar el país i bandejar les tensions i els desacords que, denuncia, s'ha imposat en la política catalana. Defensa inversions per modernitzar els regadius lleidatans, per frenar el despoblament i per posar en marxa la xarxa de rodalies a la demarcació, un compromís que assumeix per als propers quatre anys en el cas d'un executiu socialista.  

De què van aquestes eleccions? 
De passar pàgina o donar continuïtat al govern actual. Durant els darrers deu anys hem perdut moltes oportunitats i és necessari obrir una nova etapa. I no hi ha ningú millor que Salvador Illa per obrir-la. El nostre és un projecte polític obert a totes les sensibilitats.

Un dels temes més espinosos de la legislatura ha estat la sequera. Tot i que les darreres pluges han fet remuntar les reserves dels embassaments, quina recepta plantegen vostès per afrontar aquesta qüestió?
S'han aixecat les restriccions, però no ens hem d’oblidar de la gestió de l’aigua. Es necessiten inversions i una modernització d’infraestructures perquè sinó ho pagarem car en el futur. Més que ara. Cal mobilitzar recursos per a la renovació dels regadius i invertir diners per fer possible regeneració d’aigües, noves dessalinitzadores... A tot això li hem de sumar l’aposta per muscular el sector primari, que ajuda contra el canvi climàtic i també contra el despoblament. Desburocratitzar l’administració i garantir la viabilitat de les explotacions són dos punts que millorarien la situació del món agrari.

Rodalies és una de les pedres a la sabata que han tingut els governs catalans en els darrers anys. Quina solució proposen vostès?
En aquest tema encara avui estem per sota de les inversions que el Tripartit va aprovar el 2010. La demarcació de Lleida és l’única de Catalunya que no té una xarxa ferroviària, i nosaltres ens comprometem a posar-la en marxa en els propers quatre anys. Ara tenim l’oportunitat del traspàs de Rodalies, però abans hem de saber com es concretarà.

"Ens comprometem a posar en marxa en els propers quatre anys la xarxa de Rodalies a Lleida. Tenim l’oportunitat del traspàs de l'Estat, però abans hem de saber com es concretarà"

Creu que és millor que les Rodalies les gestioni un govern de Salvador Illa que no l’executiu de Pedro Sánchez?
(Pensa). Al ciutadà li és igual qui sigui l’operador. La gent vol que els trens funcionin i que hi hagi un bon servei.

Com lluitarà el PSC contra el despoblament dels petits municipis?
Fa deu anys que estem advertint de la pèrdua de població. Catalunya necessita un govern que adopti mesures per evitar aquest èxode: consolidar els serveis públics bàsics, garantir una bona mobilitat i invertir en infraestructures. Amb bones connexions a internet, carreteres dignes i centres sanitaris ajudarem a combatre el despoblament.

Quines prioritats per Lleida que tindria un govern del PSC?
D’entrada, complir més i parlar menys. Lleida ha de tenir més veu a Catalunya i mereix que els seus interessos siguin defensats millor que fins ara. He proposat a la resta de candidats lleidatans la creació del grup de diputats de la demarcació per establir una estratègia conjunta en favor del nostre territori. Hem de fer pedagogia i treballar també per desencallar inversions històriques que encara estan pendents i fomentar la nostra competitivitat: 5G, centres de formació i recerca, desenvolupaments de tecnologies, retenir talent, agilització de l’administració...

Què vol dir fer pedagogia?
Si volem que hi hagi una discriminació positiva cap a les terres de Lleida hem d’explicar la importància pel país que té la nostra província. Hem de parlar del potencial econòmic que té Lleida, de la necessitat de fer una bona gestió de l’aigua, de les inversions que fan falta per assegurar el futur de la pagesia...

A Salvador Illa l’han criticat per haver dit “Lérida” i “Bajo Llobregat”. La seva política lingüística defensarà la immersió a les escoles?
Els símbols de Catalunya i el català sempre els hem defensats com a eines d’integració. Illa va demanar disculpes per l’error de “Lérida”, justament ho va fer a Nació. També Matías Carnero ho va fer poc després de la seva intervenció en un míting. Nosaltres apostem pel respecte i rebutgem els atacs i les sortides de to. Per cert, no he vist cap altre partit haver demanat perdó pels atacs que han llençat contra nosaltres. Han de prendre nota del que hem fet perquè tothom es pot equivocar. El PSC  ha estat sempre un actor molt important per a la immersió lingüística i ha fet molta pedagogia per fer que tothom se senti català. Nosaltres enfortirem el català en totes les vessants i no farem política de confrontació. Tothom s’ha de poder expressar com vulgui.

"José Montilla va fer més pel catalanisme polític que altres presidents independentistes"

El PSC és menys catalanista ara que fa 15 anys?
Quan vaig pel carrer no em pregunten aquestes coses. A la gent no li preocupa si el PSC és més catalanista o menys. La ciutadania vol que les institucions funcionin, que hi hagi bones polítiques econòmiques, lingüístiques, culturals... que el país funcioni, en definitiva. El nostre partit sempre ha estat present en els grans acords de país. Quin sentit tindria un acord per la llengua catalana sense el PSC?

El lideratge de Salvador Illa s’assembla més al de José Montilla o al de Pasqual Maragall?
Illa és Illa (riu). Coneix molt el país i és un home de consensos. Vaig conèixer més Montilla que Maragall, i que fos president l’any 2006 va ser una demostració de maduresa del país. Montilla va fer més pel catalanisme polític que altres presidents independentistes.

Si guanya Salvador Illa guanya Pedro Sánchez?
Guanya Catalunya i guanya Espanya. L’alternativa allà és PP i Vox i aquí, sincerament, no ho sé. Com es poden posar d’acord dos partits que es barallen tot el dia?

I un tripartit el contempla?
El que pretenem és tenir prou força per governar en solitari i per això reclamem la concentració del vot. Volem generar consensos amb tothom excepte amb Vox i Aliança Catalana. Ara bé, ens hem de plantejar una reflexió: és millor una minoria forta que una coalició feble.

"Volem generar consensos amb tothom excepte amb Vox i Aliança Catalana. Ara bé, ens hem de plantejar una reflexió: és millor una minoria forta que una coalició feble.

Vostè que és polític, com creu que es pot revertir la desafecció cap a la política?
Nosaltres fa 14 anys que no governem i, per tant, no tenim tanta responsabilitat en això. Li diria que s’ha de generar confiança i s’ha de ser proper a la gent. Els ciutadans han de notar que els polítics els escolten. Tot i això, hi ha coses que no depenen de nosaltres, i més en aquest nostre món actual hiperconnectat i tants factors influeixen en el nostre dia a dia.

Vol ser conseller?
Estic a disposició del que digui el meu partit. Sí que li diré que tinc la sensació que durant tota la meva vida política m’he estat preparant per aquest moment. He après molt de tots els anys a l’oposició, i he pogut conèixer a fons el territori.