
Els dos regidors de la CUP a l'ajuntament de Solsona, el passat Ple
En un tens debat que va durar trenta minuts, l'ajuntament de Solsona va rebutjar en la sessió ordinària del Ple celebrat aquest divendres, la presentació d'una moció de rebuig a les declaracions del bisbe de Solsona. Segons ApS-CUP, les paraules del bisbe suposen una discriminació per causa de l’orientació sexual i ofenen greument als ciutadans i ciutadanes. Així doncs, la formació les considera un atac cap a tota la societat i no només contra els col·lectius LGTBI. Per això, el text exigeix al bisbe que es retracti i demani disculpes públiques. A més, es demana no convidar al bisbe ni a cap representant del Bisbat de Solsona als actes públics que organitzi el consistori, així com no assistir als actes religiosos organitzats pel Bisbat o presidits pel bisbe.
L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va argumentar el vot negatiu a incloure en el Ple la moció a que l'ajuntament ja havia reprovat aquestes manifestacions a través del twitter i la pàgina oficial del consistori i a que l'equip de govern només va tenir 24 hores per debatre el contingut, que inclou altres punts a més de reprovar les declaracions del bisbe. Rodríguez va remarcar que no defugiran el debat del contingut d'aquesta moció i es va comprometre a traslladar al proper Ple aquesta moció per tenir temps de debatre-la, unes raons que coincidien amb el PDECAT i PSC.
El portaveu de la CUP, Òscar Garcia, va tornar a defensar la urgència de debatre aquesta moció al Ple i es preguntà "com explicarem que avui l'ajuntament de Solsona no es posiciona fermament i contundenment en aquest tema com estan fent altres poblacions?" essent respost de nou per l'alcalde que l'ajuntament va reaccionar de manera ràpida amb un tweet i a ningú li queda dubte que la reprovació de l'ajuntament de Solsona és clara, però que la moció inclou altres elements i "nosaltres necessitem més temps per debatre la moció".
En aquest punt, el portaveu de la CUP es va mostrar sorprés, i manifestà que si ells no haguessin presentat la moció, ningú més hauria presentat una moció, i "aquest Ple passaria de la polèmica de l'any i no s'hagués dit res". L'alcalde va respondre demanant a la CUP si no s'han sentit identificats amb les declaracions de l'ajuntament en el seu moment, i que ara cal esperar la resposta del bisbe, i tornà a subratllar que "considerem suficientment important aquest tema com per no debatre'l en 24 hores".
Davant la insistència dels cupaires per presentar la moció, l'alcalde els preguntà si pretenien aprovar la moció amb els vots de la CUP i l'abstenció dels altres regidors per que no han tingut temps de debatre-la.
Protesta davant l'ajuntament de Solsona
Davant la decisió del consistori de Solsona de no incloure en el Ple d'aquest divendres la moció de rebuig al bisbe de Solsona, membres de la CUP, Arran i el Casal La Fura van venir a l'ajuntament i van col·locar una pancarta de protesta que deia "Aquest govern és còmplice de l'homofòbia. Laïcitat ja!." També al terra mateix del carrer van escriure amb guix "Laïcitat ja!".

Pancarta de protesta al davant de l'ajuntament
Moció de rebuig a les declaracions homòfobes del bisbe de Solsona
El passat 22 de maig de 2017 es va publicar al Full Diocesà un escrit l’autor del qual és el senyor Xavier Novell i Gomà, bisbe de Solsona i màxim representant del Bisbat de Solsona.
En aquesta glossa, el bisbe Xavier Novell, es refereix sobre l’homosexualitat i l’associa a una "confusió en l’orientació sexual" dels joves deguda a la manca de la figura paterna.
Afirma que "hi ha rols i tasques flexibles, que s'adapten a les circumstàncies concretes de cada família, però la presència clara i ben definida de totes dues figures, femenina i masculina, crea l'àmbit més adient per a la maduració de l'infant". Novell també es qüestiona si “el fenomen creixent de la confusió en l'orientació sexual de força nois adolescents no serà deguda a que -prenent les paraules del Sant Pare- en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda. Fins i tot la virilitat semblaria qüestionada".
Aquestes declaracions homòfobes suposen una discriminació per causa de l’orientació sexual i ofenen greument als ciutadans i ciutadanes. Són un atac, no només dirigit contra els col·lectius LGTBI, sinó cap a tota la societat i que cal sumar als comentaris ofensius llençats anteriorment pel bisbe de Solsona contra les persones homosexuals i altres col·lectius com les dones, les famílies monoparentals o l’escola pública.
El Parlament de Catalunya va aprovar el 10 d’octubre de 2014 la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia amb la finalitat d’assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. La llei estableix que les administracions públiques de Catalunya han de vetllar pel dret a la no-discriminació amb independència de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere de la persona o del grup familiar a què pertanyi i encomana als poders públics a protegir la integritat, la dignitat i la llibertat de totes les persones LGTBI d’acord amb els drets fonamentals i els drets humans universals.