Aragó diu que hi ha un acord per ampliar visites al Monestir de Sixena i les monges ho neguen

L'executiu aragonès explica que ho van pactar amb les propietàries del cenobi, de l'ordre de Sant Joan

Publicat el 17 d’abril de 2018 a les 23:00
El govern aragonès assegura que l'acord sobre l'ampliació de les visites al Monestir de Sixena, fet públic la setmana passada durant la presentació del pla director, existeix. Respon així al comunicat emès per les monges de Betlem, residents al Monestir, en què asseguren desconèixer-lo.

El director general de Cultura i Patrimoni del govern de l'Aragó, Nacho Escuín, s'explica aquest malentès perquè l'acord, diu, s'ha dut a terme amb les monges propietàries del Monestir de Sixena, de l'ordre de Sant Joan, que són les que haurien de comunicar totes les decisions a les monges de Betlem. Escuín ha concretat que en els últims dos mesos, responsables del govern aragonès s'han reunit amb representants de l'ordre de Sant Joan, que la relació amb les propietàries del monestir és "fluïda" i que està confirmat "absolutament" l'acord amb elles "pels horaris que vam comunicar i per seguir treballant conjuntament en totes les fases del pla director".

El Pla Director de Reial Monestir de Santa Maria de Sixena es va presentar dimecres passat 11 d'abril a la seu del govern aragonès, a Saragossa. Escuín va explicar llavors que els treballs d'aquesta primera fase consistiran a adequar l'espai conegut com a Palau de Doña Sancha i instal·lar-hi vitrines amb control de temperatura i humitat individualitzat, segons les necessitats de cada obra, per acollir les prop de cent peces traslladades des de Catalunya. Va afegir que el govern aragonès, a més, ha pactat amb les monges, ampliar de dos a tres dies l'horari de visites (de divendres a diumenge) i, quan acabin els treballs, obrir al públic com a qualsevol museu, de dimarts a diumenge.

Les germanes de Betlem, residents al Monestir de Sixena, però, van volen fer públic dies després un comunicat a través del seu advocat, per puntualitzar alguns aspectes d'aquest anunci. En ell, asseguren que "no és cert" que el pla director del Monestir s'hagi pactat amb elles, tot i reconèixer que elles han estat "en tot moment obertes a col·laborar amb l'administració en qualsevol actuació dirigida a la restauració i posada en valor del Monestir com a bé del patrimoni cultural".

"Tampoc és cert que s'hagi acordat un nou règim de visites pel Monestir, ja que el conveni que habilitava a Turisme d'Aragó per organitzar-les va finalitzar el 31 de desembre de 2017", detallen, i afegeixen que, després de l'arribada al Monestir de Sixena de les obres del Museu de Lleida, "no s'ha subscrit cap nou acord, tot i que aquesta comunitat ha expressat, en reiterades ocasions, el seu desig de formalitzar-ho per atendre les noves necessitats sorgides després de la reobertura de la Sala dels Dormitoris i l'accés dels visitants".

És per aquest motiu que el govern aragonès s'ha vist obligat aquest dimarts a donar explicacions. El director general de Cultura i Patrimoni del govern de l'Aragó, Nacho Escuín, ha assegurat que aquest matí han parlat amb el responsable de les monges de Sant Joan, que reiteren que existeix un acord en l'horari de visites i que són elles les que comuniquen a les germanes de Betlem els canvis i el nou horari. "Les germanes de Betlem coneixen el projecte perquè les propietàries les han informat", assegura Escuín.