ASAJA rebutja la reducció de la jornada laboral en el sector agrari

La falta de mà d'obra i l'increment del 30% en costos de producció preocupen els pagesos

Publicat el 05 de juliol de 2024 a les 15:51

L'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) ha sol·licitat que el sector agrari quedi exempt de la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. El president de l'entitat a Lleida, Pere Roqué, ha declarat que aplicar aquesta mesura és impossible durant les campanyes per les particularitats de producció i maduració del fruit.

Roqué ha fet aquestes declaracions coincidint amb l'inici de la collita de la pera a Ponent, on s'ha registrat una disminució del 30% en algunes varietats, especialment en la conference, a causa de la manca de floració. Malgrat aquesta reducció, el sector preveu una bona comercialització gràcies a calibres excepcionals.

Roqué ha argumentat que la fruita necessita ser collida en el moment òptim per complir amb les demandes del mercat. La reducció de la jornada laboral suposaria la necessitat de contractar més treballadors, en un context ja marcat per la manca de mà d'obra. Això incrementaria els costos de producció en un 30%.

A més, Roqué ha demanat la dimissió de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, acusant-la de pressió i control excessius sobre la pagesia, fent referència a l'augment d'inspeccions a la zona del Baix Segre.

La campanya de la pera a Ponent ha començat amb la collita de les varietats carmen i ercolini, seguides de la llimonera, la blanquilla i la conference. Mentre que les varietats carmen, ercolini i llimonera mantenen nivells de producció normals, la conference i williams pateixen un descens del 30% a causa de la manca de floració en algunes explotacions.

Pel que fa a la mà d'obra, l'inici de la collita de la pera suposa aproximadament 25.000 contractes dins la campanya de la fruita a Lleida. Tanmateix, Roqué ha expressat preocupació per les dificultats administratives i les limitacions en l'ús de productes fitosanitaris, així com pels danys causats per les plagues de conills, que posen en risc molts arbres.