L'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida, Aspid, va atendre el 2020 un total de 2.813 persones a través dels diferents serveis i projectes que gestiona, un 10% més respecte a les 2.452 del 2019.
Els principals grups atesos són el de persones amb discapacitat, amb 1.460 usuaris (52%); gent gran, amb 490 (17,5%); infants i joves, amb 463 (16,5%); població en risc sociolaboral, amb 199 (7%), i persones amb altres supòsits, amb 201 (7%). La pandèmia de la Covid-19 va condicionar el desenvolupament de l'activitat de l'entitat, fet que li va exigir una adaptació constant a la situació amb l'objectiu de continuar donant suport i assistència a les persones, tot i la impossibilitat de dur a terme molts serveis presencials.
Les 1.460 persones amb discapacitat ateses l'any passat per Aspid responien als àmbits: de suport en la recerca de feina (441 persones); tractaments de neurorehabilitació (78), i informació i assessorament o serveis per incrementar l'autonomia personal (356). A més, durant l'exercici passat, va atendre 542 socis de l'entitat en accions de seguiment telemàtic, mentre que 45 d'aquests socis van adreçar-se a l'entitat per formular alguna demanda i/o orientació.
Quant al grup de gent gran, la majoria van participar en serveis i projectes de neuroprevenció (tallers de memòria, webinars de prevenció per a un envelliment saludable i tallers mindfulness) i també en serveis d'autonomia personal (serveis d'atenció domiciliària i assistència personal). Pel que fa als infants i joves, el grup més nombrós (370 infants) va participar en projectes de sensibilització duts a terme per Aspid en escoles bressol i en escoles de Primària i Secundària.
Adaptació de l'entitat a la pandèmia
La pandèmia de la Covid-19 va condicionar el desenvolupament del 2020 i va exigir a l'entitat una adaptació constant a la situació amb l'objectiu de continuar donant suport i assistència a les persones, tot i la impossibilitat de desenvolupar molts serveis presencials. En els primers mesos, el servei d'atenció va dedicar setmanalment 270 hores a l'assistència personal a gent gran i persones amb discapacitat. El 'call center' Suport24 d'Aspid, centrat especialment en els col·lectius de ciutadans més vulnerables del Segrià i la Noguera, va continuar funconant gràcies als 25 teleoperadors repartits en tres torns.
En els serveis adreçats a les persones amb més risc, com són els de teleassistència, Aspid va implantar un protocol nou, amb l'increment del nombre de seguiments dels usuaris i una incidència especial en les recomanacions bàsiques de les autoritats sanitàries. El servei de NeuroLleida, malgrat estar suspesa l'atenció presencial, va oferir la possibilitat de tractaments en línia en format videoconferència.
Els Serveis d'Intervenció Socioeducativa, centrats bàsicament en el centre obert municipal El Gínjol, va continuar atenent 40 infants, fent un seguiment telefònic regular i donant eines a les famílies per establir pautes educatives i activitats que poden fer amb els fills durant aquest període.
D'altra banda, Aspid va iniciar a mitjan juliol, en el marc del programa comunitari de cohesió social #SomTransformació, una nova iniciativa consistent en el seguiment telefònic individual dels 689 associats de l'entitat via telèfon per tal de saber si tenen alguna necessitat concreta sorgida de la situació provocada per la Covid-19 o relacionada amb la seva discapacitat. L'objectiu final era donar resposta, acompanyar i atendre les necessitats que es detectin en el decurs d'aquest seguiment.
Nous projectes engegats el 2020
Tot i els condicionants de la pandèmia, Aspid va posar en marxa l'any passat nous projectes, com ara el Banc Solidari de Productes de Suport per a l'Autonomia Personal, una iniciativa que té l'objectiu de recollir, recuperar i cedir en règim de préstec solidari material ortopèdic a totes aquelles persones amb problemes d'autonomia personal que el necessitin. L'entitat també va engegar un Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF-LLEIDA) destinat a millorar el seu benestar, tant a nivell de grup com personal i social.
Aspid també va posar en marxa durant el 2020 'Aprenent a viure després d'un ictus', un programa de prevenció i neurorehabilitació per a persones afectades per ictus i les seves famílies. Finalment, el projecte pilot 'Dispositiu Vida Independent', iniciat l'estiu passat, ajuda a set persones amb discapacitat física i/o afectació neurològica a assolir un alt grau de vida independent.
Es tracta d’una experiència pionera a l'Estat que es portarà a terme durant dotze mesos, durant els quals un equip transdisciplinar treballarà per aconseguir que aquests set usuaris aconsegueixin una major autonomia personal i funcional en el seu propi entorn.
Aspid atén 2.813 persones durant l'any 2020, un 10% més que l'any anterior
La pandèmia va condicionar el desenvolupament de l'activitat de l'entitat, que va deixar de prestar serveis presencials
Ara a portada
-
Societat «Si el camp cau, cau tot el país»: resignació i resiliència dels pagesos després de la pedregada Oriol Almacellas Verdés
-
Societat 50.000 hectàrees de cultius afectades per la pedregada a Lleida, segons Unió de Pagesos Redacció
-
-
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
Publicat el 11 de març de 2021 a les 20:10
Et pot interessar
-
Societat Les obres d'una planta solar obliguen a desviar els vehicles en una sortida de Lleida
-
Societat Condemnat a 4 anys d'internament per intentar matar un company de residència a Lleida
-
Societat Les empreses de turisme actiu a Lleida superen els 112 milions d'euros en impacte econòmic
-
Societat Rehabilitació de la LV-2012 per millorar la seguretat a les Garrigues