Bisbat i feligresos decidiran el futur de l'escultura instal·lada sense permís a l'església de Benavent

El bisbe Salvador Giménez Valls assegura que seran els tècnics de la diòcesi i "la gent del poble" els qui determinaran si la peça es queda a la façana o es retira

Publicat el 03 de setembre de 2017 a les 15:28
Actualitzat el 03 de setembre de 2017 a les 15:32
El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, s'ha compromès a escoltar l'opinió dels feligresos de Benavent de Segrià abans de de decidir si es manté o es retira l'escultura de Sant Joan que veïns del poble van instal·lar a la façana sense el permís de la diòcesi ara fa una setmana. La peça la va fer un escultor aficionat de Benavent, Ramon Inglés, i el bisbat va rebutjar al·legant un criteri estètic, ja que considera que la peça no és adequada per a un monument barroc del segle XVIII.

Salvador Giménez Valls ha fet aquest diumenge una visita pastoral a Benavent, on no ha pogut esquivar la polèmica per l'escultura, que dissabte passat va aparèixer a la façana malgrat l'oposició de la diòcesi. Entre els veïns hi ha certa disparitat d'opinions però la majoria volen que es quedi on és i es tanqui l'assumpte. El bisbe ha assegurat que la decisió encara no està presa i que "farem el que diguin els tècnics i la gent del poble, ja ho veurem més endavant". Sobre la qualitat de la peça, només ha dit que no la pot jutjar perquè "no l'he vista i jo no sóc artista".
 
L'escultura, que fa un metre i mig d'alt, s'ha col·locat a un espai de la façana que estava buit des que la imatge que presidia l'entrada va ser destruïda durant la Guerra Civil. La nova escultura que representa Sant Joan Baptista, el patró del poble, la van encarregar un grup de veïns membres del consell parroquial a Ramón Inglés, un jubilat aficionat a l'escultura, que la va fer de forma altruista. El veto del Bisbat a la peça va desencadenar la rebel·lió d'una part dels veïns, que van tirar pel dret i la van instal·lar sense autorització de la diòcesi.

Davant l'oposició del Bisbat, els veïns van començar una recollida de signatures. Quan ja en tenien prop de 200 la campanya es va aturar perquè, justament, l'escultura va aparèixer a la façana.

Per la seva banda, l'alcalde de Benavent, Manel Català, creu que és difícil que ara l'escultura es retiri de la façana i assegura que la major part dels veïns el que volen és que es tanqui la polèmica. De fet, aquesta ha estat una opinió coincident entre molts dels qui aquest diumenge han assistit a la missa i a la trobada amb el bisbe, en total una cinquantena de persones. Pocs volien fer declaracions públiques però sí que molts coincidien que ja els està bé que la peça es mantingui on s'ha instal·lat si és el que vol la majoria del poble. Tot i això, també hi ha hagut veus discordants a qui no els agrada la imatge i que han parlat amb el bisbe per deixar-li clar que l'encàrrec es va fer sense el consens de tot el consell parroquial.

La posició del Bisbat

A través d'una carta del mateix 26 d'agost, el director de Patrimoni del Bisbat de Lleida, Lluís Casaña, va assegurar que l'encàrrec es va fer "sense informar prou bé ni al rector ni al bisbat" i que, un cop vist el resultat, es va considerar que l'escultura "per la seva qualitat i estil no era adequada per a un monument barroc del S. XVIII que es troba inscrit a l'inventari del patrimoni cultural de Catalunya". "El Bisbat valora molt positivament la implicació i la voluntat del poble per embellir els seus temples, però la Delegació de Patrimoni té l'obligació de garantir uns mínims de qualitat que en aquest cas, tot i la bona fe, no es donen", continua.

En aquest sentit, afegia que "per ara la parròquia i el Bisbat de Lleida es reserven les accions adequades per salvaguardar el patrimoni de la comunitat cristiana de Benavent prenent les decisions que els experts creguin més oportunes".

Oportunitat econòmica

Fins i tot hi ha qui veu en aquest episodi polèmic una oportunitat de promoció econòmica per al municipi. Ferran Accensi, veí de Benavent i regidor d'ERC, demanarà formalment a l'Ajuntament que promogui la creació de souvenirs amb la imatge de l'escultura de la discòrdia, ja siguin arracades, pins o imants de nevera. També ha proposat al pastisser local que dissenyi un dolç amb la imatge de Sant Joan que incorpori la fruita, que és el producte agroalimentari estrella de la zona.