Cada any es diagnostiquen a Lleida 500 casos d'Alzheimer

Entre el 5 i el 10% d'aquests pacients són persones de menys de 65 anys | Deu lleidatans participen en un assaig que investiga si es pot aturar la malatia filtrant la sang

Publicat el 19 de setembre de 2015 a les 09:45

Imatge d'una pacient amb una infermera Foto: Estela Busoms


Cada any es diagnostiquen uns 500 casos nous d'Alzheimer a Lleida, dels quals entre un 5 i un 10% són persones menors de 65 anys. En el marc d'aquesta xifra, un total de deu pacients lleidatans participen en un assaig internacional que investiga si es pot aturar l'Alzheimer filtrant la sang i eliminant la proteïna que provoca la malaltia. És una de les línies d'investigació més innovadores que hi ha en marxa a la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, ubicada a l'hospital de Santa Maria. La Unitat tracta uns 2.500 pacients amb demència, dels quals el 80% pateixen Alzheimer.

Segons els responsables de la Unitat, el fet que l'Alzheimer sigui una malaltia cada vegada més coneguda comporta un increment de diagnòstics entre la població jove però també entre persones d'edat molt avançada. Segons el coordinador de la Unitat, Gerard Piñol, "cada vegada la gent ve abans, davant de qualsevol problema de memòria demanen valoració, i això fa que cada vegada trobem gent més jove i sobretot persones en fases molt inicials de la malaltia".

D'altra banda, pel que fa a l'altre segment d'edat, "abans es considerava que el padrí amb 85 anys perdia memòria i era normal i ara la gent està cada vegada més conscienciada que no té per què ser normal perquè hi ha persones amb 85 anys que no tenen cap pèrdua de memòria i fan vida normal, per tant, si hi ha aquest símptoma pot ser per una malaltia i no només per culpa de l'edat".

Tal com ha insistit Piñol, els missatges sobre la importància del diagnòstic precoç fa que es detectin casos en un estadi molt inicial. Precisament per intentar aturar la malaltia en aquesta fase hi ha en marxa l'estudi sobre l'efecte que té el filtratge de sang en aquests pacients. Es tracta de comprovar si eliminant de la sang la proteïna amiloide, també s'elimina aquesta substància del cervell, que és on s'acumula i provoca l'Alzheimer. La sang es filtra a través d'un sistema similar al de la diàlisi. L'assaig va començar l'any passat en uns dos o tres mesos s'espera tenir els primers resultats preliminars.

Aquest estudi, que porta per nom 'Ambar', el dirigeix la Fundació ACE de Barcelona i està finançada per Grífols. Hi participen una vintena d'hospitals, la majoria catalans i de l'estat espanyol, però també d'altres de països del nord d'Europa i els Estats Units.

D'altra banda, la Unitat de Trastorns cognitius de Lleida participa en dos línies més d'investigació. Una estudia l'efecte d'un nou fàrmac que regula la serotonina en pacients que tenen la malaltia en un estadi avançat, amb la participació d'11 pacients. L'altra és una investigació que va rebre fons de la Marató per estudiar com influeixen els trastorns del son en la progressió de l'Alzheimer. De moment ja es compta amb 40 els 140 pacients que han de participar en l'assaig, als quals se'ls farà el seguiment durant un any.

Jornades de portes obertes amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer

La Unitat de Trastorns Cognitius funciona des de fa dos anys i compta amb onze professionals. Aquest any, amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer que se celebra el 21 de setembre, la Unitat farà durant la setmana que ve unes Jornades de Portes Obertes per tal de valorar la salut cognitiva de la població preocupada per saber-ne el seu estat. El motiu d'aquestes jornades no és fer un diagnòstic definitiu d'aquelles persones amb sospita de deteriorament cognitiu sinó realitzar un cribatge en població jove preocupada per la seva salut cognitiva. Per rebre dia i hora cal inscriure's prèviament a través d'un formulari que es pot trobar a la pàgina web de l'hospital www.gss.cat.

A més, durant el mes de setembre al hall de l'hospital de Santa Maria es presenta una exposició de vuit pòsters que expliquen diferents aspectes de la malaltia i també com funciona la Unitat de Trastorns Cognitius.