Convergència de la Cerdanya s'oposa a la Llei de vegueries

Publicat el 04 de febrer de 2010 a les 17:32

Aquesta llei es va portar al Ple del Parlament de Catalunya del passat 12 de novembre de 2009, però no es va poder debatre, perquè va prosperar una esmena a la totalitat del tripartit (PSC, ERC i Iniciativa), que també va secundar el partit Ciutadans, i que va rebre el vot en contra de CiU i PP.

Gassió considera que l’actuació en aquest àmbit dels càrrecs electes locals de la comarca “sempre ha estat correcta”, i que s’ha mantingut la “unitat institucional de tots els partits a la Cerdanya”.

Per contra, ha lamentat que “es menystingués la comarca i ni tan sols ens donessin l’oportunitat de debatre la llei”, presentada pel Consell Comarcal de la Cerdanya. De fet, la Cerdanya és l’única comarca catalana que ha utilitzat la potestat de presentar lleis al Parlament. En la mateixa línia, ha lamentat que “els diputats del tripartit al Parlament de Catalunya votessin diferent d’allò que defensaven els seus representants a la comarca”, una actuació que ha considerat “totalment incoherent, perquè no es pot fer un discurs al territori i un altre diferent al Parlament”. En qualsevol cas, ha volgut incidir en què la culpa no és dels polítics cerdans, sinó dels diputats del tripartit al Parlament de Catalunya.

Per Gassió “les vegueries, tal i com s’estan configurant, no són la solució als nostres problemes”. En aquest sentit, ha recordat que ja existeixen organismes per tractar les problemàtiques comunes de les comarques de muntanya (com l’IDAPA o el Consell General de Muntanya), que sempre hem defensat, però que a l’hora de configurar una nova divisió territorial les comunicacions actuals ens encaminen cap a una altra banda.

A més, des de CDC de la Cerdanya, sempre han explicat que una vegueria amb el 20% del territori català i només l’1% de la població de Catalunya no és viable econòmicament, perquè el finançament de les administracions supramunicipals es basa principalment en el criteri poblacional (molt petit en el nostre cas) i, per contra, cal donar serveis a un territori molt extens.

En la mateixa línia, el president comarcal de CDC ha emfasitzat que, fins ara, “aquest procés no s’ha fet bé: s’ha actuat d’esquenes al territori, s’han nomenat els delegats dels diferents departaments de la Generalitat a l’Alt Pirineu abans que existeixi la vegueria i s’ha menystingut Puigcerdà, perquè la majoria de delegacions han anat a parar a Tremp o a La Seu d’Urgell”.

Per tot això, Gassió ha recordat que des de Convergència de la Cerdanya hem defensat que calia tenir en compte les demandes del territori i que es fes una consulta popular a la comarca per tal que la ciutadania es pogués pronunciar en aquest aspecte, perquè la situació administrativa que es produeix a la Cerdanya – divisió en dos Estats i divisió del cantó de la Baixa Cerdanya en dues províncies – no es produeix enlloc més de Catalunya. Gassió considera que “després de tants anys de maltractament administratiu, és de justícia demanar això”.

A més, el president comarcal de Convergència ha incidit en què, “per molt que digui el conseller Ausàs, el govern català no ha escoltat el territori, i menys encara la nostra comarca”.

Per CDC de la Cerdanya, qualsevol nova divisió territorial hauria de servir, sobretot, per simplificar i racionalitzar el mapa administratiu, i de moment l’únic que s’està fent és afegir un nivell més a un entramat administratiu ja de per si prou gran i complex.

També s’ha remarcat que cal tractar la Cerdanya com una unitat i solucionar el caos administratiu que pateix la comarca, que actualment depèn de multitud de llocs (Ripoll, Olot, Girona, Barcelona, Tremp, Lleida, La Seu d’Urgell, etc.).

I sobretot, una vegada més, reclamar que s’aprovi la Llei específica de la Cerdanya, que tornarem a presentar al Parlament de Catalunya.