"Del Tros al Plat" promou la producció agroalimentària local

Publicat el 18 d’agost de 2009 a les 13:34

Del Tros al Plat és un projecte que neix l’any 2007 des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà per tal de donar a conèixer la producció agroalimentària local, les persones que hi ha al darrere, els productes que elaboren i la qualitat que tenen. Vol afavorir-ne el seu coneixement i consum per tal d’aconseguir mantenir una manera de viure que s’està perdent i una activitat econòmica que dóna vida als territoris de muntanya.

El projecte vol afavorir la compra directa dels productes locals i el seu consum seguint el camí del Tros (de la granja, del camp...) fins al Plat (la botiga, el restaurant, consumidors...). S’està treballant amb les escoles de la comarca i els seus menjadors per tal d’afavorir la introducció d’un model de menjadors “eco-locals” (productes locals ecològics i convencionals i de cultiu ecològic de comarques properes). De la mateixa manera es portaran a terme activitats vinculades a aquesta introducció de productes als menjadors de cara al curs vivent, de les que en destaquem la creació d’horts escolars ecològics, cursos de cuina durant tot el curs escolar, tallers del gust perquè coneguin els nous productes introduïts en els menús i tallers de pa, formatges, embotits, etc.

Per altra banda, durant el 2009 s’estan portant a terme Intercanvis d’experiències de joves amb un grup d’una vintena de nois i noies fills de pagesos i pageses de la comarca interessats en continuar amb l’activitat agroramadera. Es pretén revaloritzar aquesta activitat entre el/les joves donant-los-hi eines perquè introdueixin canvis en la gestió actual de les explotacions ramaderes, amb l’objectiu de guanyar qualitat de vida i un increment en els seus ingressos. L’objectiu, doncs, és aconseguir garantir un relleu generacional de qualitat i que aporti canvis al sector. Fruit d’aquest procés s’ha creat un grup de treball molt cohesionat i els joves han pogut conèixer experiències d’arreu (Catalunya, País Basc i Iparralde) d’explotacions ramaderes portades per joves i amb diferents sistemes de gestió adaptats a les necessitats actuals.

La campanya de difusió i sensibilització també es tornarà a reprendre amb el treball amb els comerços, restaurants i productors. Es preveu la realització del catàleg de “Del Tros al Plat” que vol ser una eina de difusió i promoció dels productes locals, dels pagesos i dels restaurants i comerços que treballem amb ells. Amb aquest es vol iniciar una experiència de turisme associat a l’activitat agrària que preveu la realització d’uns itineraris agroalimentaris que donaran a conèixer l’activitat pagesa de la mà dels
seus protagonistes, i alhora, els productes que elaboren. Acompanyant a això es diferenciarà els productes locals als comerços que els tinguin
a la venta, així com als restaurants i allotjaments que apostin per fer-ne promoció i consum.

Finalment es vol iniciar un projecte pilot de comercialització de la producció càrnica ecològica i amb identificació protegida de la comarca vinculada al sector oví,boví, equí i cabrum del territori per tal d’iniciar el tancament del cicle productiu. Això ha de permetre fer una comercialització directa des del territori. Aquest projecte també rep el suport del projecte Agriproxi finançat amb fons Interreg. A partir d’aquest any i gràcies a la col·laboració i l’aprenentatge que s’ha realitzat aquests dos anys conjuntament amb el grup de treball vinculat al projecte es pretén desenvolupar accions més directes que millorin aquelles necessitats i problemàtiques identificades fins ara.