La variant òmicron del coronavirus ha comportat una complicació de la Covid-19 que no s'havia detectat anteriorment en nens petits: la laringotraqueobronquitis, també coneguda com a crup. Un primer informe del Boston Children's Hospital descriu 75 nens amb aquesta afectació entre l'1 de març de 2020 i el 15 de gener de 2022.
Alguns casos van ser sorprenentment greus, i van requerir hospitalització i més dosis de medicació en comparació amb el crup causat per altres virus. Més d'un 80% dels quals es va donar durant el període de l'òmicron: segons el doctor Ryan Brewster, primer autor de l'informe publicat a la revista científica Pediatrics, hi va haver una delimitació "molt clara" des del moment que òmicron es va convertir en la variant dominant fins que van començar a veure un augment en el nombre de pacients amb laringotraqueobronquitis.
Es tracta d'una malaltia respiratòria comuna en nadons i nens petits, que comporta una tos característica i una inhalació sorollosa i aguda. Es produeix quan els refredats i altres infeccions víriques causen inflamació i inflor al voltant de la laringe, la tràquea i els bronquis, i en alguns casos greus pot causar problemes de respiració.
Els estudis de Covid-19 en animals han descobert que la variant òmicron té més "preferència" per les vies respiratòries superiors que per les inferiors, cosa que podria explicar l'aparició del crup durant l'onada d'aquesta variant, segons Brewster.
La majoria dels nens amb Covid-19 i laringotraqueobronquitis tenien menys de dos anys, i el 72% eren nens. Excepte un, que tenia un refredat comú, cap tenia cap infecció vírica diferent del SARS-CoV-2. Cap dels nens va morir, però 9 van requerir hospitalització (un 12%), i quatre, cures intensives. En comparació, abans de la Covid-19, menys del 5% de nens amb laringotraqueobronquitis acabaven hospitalitzats i només entre l'1 i el 3% requerien intubació.
[h3]A qui afecta i com es tracta?[/h3]
La causa del crup és un virus, i la majoria dels nens només en pateixen un episodi, tot i que alguns tenen episodis repetits iniciats per infeccions víriques que disminueixen gradualment en freqüència i gravetat. Sol afectar a nens petits, menors de cinc anys.
"La majoria dels casos de crup es poden tractar en l'àmbit ambulatori", explica el doctor Brewster, però la taxa d'hospitalització i el gran nombre de dosis de medicació que van necessitar els pacients amb crup per Covid-19 suggereixen que "aquest virus podria causar una laringotraqueobronquitis més greu en comparació amb altres virus", i per això és necessari "seguir investigant per determinar les millors opcions de tractament per a aquests nens".
La recomanació dels experts és que el nen s'exposi a espais amb humitat, cosa que es pot aconseguir ràpidament deixant oberta l'aigua calenta de la dutxa per carregar l'atmosfera de vapor. Un altre remei per obrir les vies respiratòries és treure el nen a l'exterior durant la nit per respirar aire fred, o respirar l'aire fred de la nevera.
[plantillacoronavirus]
Detecten un nou símptoma de la Covid en nens petits
Alguns casos van ser sorprenentment greus, i van requerir hospitalització i més dosis de medicació que quan la mateixa infecció la causa un altre virus
Ara a portada
-
Societat «Si el camp cau, cau tot el país»: resignació i resiliència dels pagesos després de la pedregada Oriol Almacellas Verdés
-
Societat 50.000 hectàrees de cultius afectades per la pedregada a Lleida, segons Unió de Pagesos Redacció
-
-
-
Societat Maribel Pedrol: «El canal d’Urgell no és conegut perquè no l'hem sabut explicar» Àlvar Llobet i Sotelo
Publicat el 26 de març de 2022 a les 14:30
Et pot interessar
-
Societat Les obres d'una planta solar obliguen a desviar els vehicles en una sortida de Lleida
-
Societat Condemnat a 4 anys d'internament per intentar matar un company de residència a Lleida
-
Societat Les empreses de turisme actiu a Lleida superen els 112 milions d'euros en impacte econòmic
-
Societat Rehabilitació de la LV-2012 per millorar la seguretat a les Garrigues