Deu claus per entendre el conflicte del Consorci Sanitari de Lleida

Guerra d'arguments entre el Govern i la Marea Blanca sobre el nou organisme

Àlvar Llobet
30 de novembre de 2014, 18:29
Actualitzat: 01 de desembre, 16:42h
La Marea Blanca no vol el nou organisme sanitari
La Marea Blanca no vol el nou organisme sanitari | Arxiu

El Sistema Integral de Salut Lleida-Pirineu, altrament dit Consorci Sanitari, és el final d'un camí iniciat pel Govern de Catalunya que ha tingut com a objectiu unificar sota la titularitat d’un únic ens jurídic tots els dispositius assistencials gestionats per les entitats del Departament de Salut en l’àmbit de la Regió Sanitària de Lleida: Institut Català de la Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB).

La creació d'aquest organisme ha obert el debat entre l'administració pública, que defensa el caràcter públic de l'ens, i un divers grup de plataformes i formacions polítiques, que alerten del perill de privatització de la sanitat pública.

1.) Fusió en un territori gran: El Consorci Sanitari de Lleida és la primera experiència que el Govern de la Generalitat fa d'unificació dels organismes sanitaris públics en un territori que abraça diverses comarques. Tot i que a Catalunya ja hi ha consorcis tallats per aquest patró, l'evolució del nou organisme lleidatà pot marcar el pas per a properes accions en aquest sentit.

2.) Control de la despesa: El nou organisme es gestionarà com una empresa, és a dir, sota criteris de guanys i pèrdues, un model que li permetria al Consorci ser més àgil a l'hora d'afrontar els problemes. La Marea Blanca de Lleida considera que el nou organisme no serà transparent i que saltarà la vigilància pública de les despeses, un fet que es nega des del Govern.

3.) Privatització: Els detractors del Consorci asseguren que es fomenta l'ànim de lucre perquè s'obre la porta a que empreses privades puguin entrar-hi. L'administració assegura que això no pot passar ja que s'ha eliminat dels estatuts la possible entrada d'aquestes entitats sense ànim de lucre. Farré va destacar dijous que l'ens serà "100% públic".

4.) Alts càrrecs: Un altre dels punts polèmics és la gestió dels càrrecs de l'organisme. Els seus detractors apunten que s'eludirà la normativa en aquest punt, mentre que de l'altra banda s'insisteix en que no hi haurà un increment del nombre de dirigents, més aviat a l'inrevés. La pregunta que apareix en aquest tema és: s'eliminaran els càrrecs intermedis que hi ha ara als organismes sanitaris lleidatans?

5.)Millores en la qualitat del servei: Des de la Marea Blanca es posa en dubte que el servei sanitari millori amb la creació del nou Consorci Sanitari. L'administració discrepa també en aquest punt assegurant que s'ampliaran els serveis i que es millorarà la gestió a la Regió Sanitària de Lleida.

6.) Menys funcionaris: El personal del nou ens prové de centres diferents, per la qual cosa hi haurà una barreja de contractes, estatutaris i laborals. Els treballadors que s'incorporin al Consorci tindran contractes laborals, per la qual cosa la figura del funcionari anirà desapareixent progressivament. Des del Govern es fa una crida a la calma i s'explica que ningú no perdrà les seves condicions laborals.

7.) Contractes a dit: El Consorci Sanitari obre la porta a la contractació a dit sense que es passi pels habituals mecanismes de control diuen des de la Marea Blanca. Tot serà més opac. L'administració indica que els membres del consell seran del territori i representaran les entitats que participen de l'ens.

8.)Els sous, a la baixa: La unificació podria comportar, diuen des de la Marea, una reducció dels llocs de treball si s'atén que només hi haurà un organisme. A part d'això, els salaris baixaran perquè es faran menys guàrdies.

9.)El nou organisme es fa contra el poble: Les plataformes en contra del Consorci han presentat firmes dels ciutadans i al·leguen que s'ha fet cas omís al Síndic de Greuges, que va informar que el Departament de Salut no havia donat la informació sobre el procés de creació de l'ens.  El Govern diu que les firmes eren a favor de la sanitat pública, i en aquesta reivindicació també hi estan d'acord.

10) Cal un altre ens? Enlloc de crear un organisme, per quina raó no s'ha unificat les vuit empreses públiques sota el paraigua de l'Institut Català de la Salut? El departament de Salut respon a la Marea Blanca dient que d'aquesta manera que es planteja es millorarà el servei a la demarcació de Lleida.