El club ciclista Tupedala també es dedica a netejar camins per fer-los accessibles a les bicicletes de muntanya. Això és el que han fet fa poc per celebrar la cursa de BTT de l'esdeveniment multidisciplinari Escanyabocs que s'ha celebrat el cap de setmana passat a l'Alt Urgell.
Hi ha molts caminets que uneixen pobles i que han quedat en desús, i això els duria a perdre's si no fos perquè hi ha gent com la de la UEU que són sensibles a aquest patrimoni i s'esforcen en conservar-lo. Aquests corriols que Mallol n'anomena "de festeig" - perquè abans servien per anar de festa al poble veí a fer coneixences, i si s'esquia a festejar- són segons ell els més oblidats per l'administració perquè són els menys turístics.
Santi Mallol té molt clar que a ells el que els agrada és caminar, i no haver d'anar els diumenges amb les tisores de podar desbrossant camins. Mallol espera però que passi amb els camins el mateix que amb "el patrimoni arqueòlogic que fins fa uns anys estava en mans de voluntaris", i que l'administració se'n cuidi en un futur "mitjançant forestals o com ho cregui oportú".
El responsable de la comissió de camins de la UEU explica que algun cop excepcionalment també marquen algun d'aquests camins. Des de la UEU no són massa partidaris d'aquesta pràctica "perquè si el camí està net ja es veu per on passa", i d'altra banda expliquen també que la proliferació de senyals diferents acaba "liant" a la gent, ja que a cada comarca tenen la seva manera de senyalitzar.
Santi Mallol manifesta que la pràctica de les modalitats esportives de muntanya va en augment progressiu per motius de salut o per competir, i que això és bo perquè fa que la gent prengui consciència del patrimoni, del territori i del paisatge, i es consciencií en matèria de sostenibilitat.
Membres de la UEU pujant a sant Quiri. Membres de la UEU pujant a sant Quiri. Foto: Salomé Escribà.