El primer festival gastronòmic «Rumm» arriba a Lleida

Se celebra als Camps Elisis i reuneix 25 ‘food trucks’ que ofereixen tota mena d’especialitats culinàries

Publicat el 17 d’octubre de 2015 a les 17:42

Un grup de joves fent cua en una parada Foto: Sergi Queralt


La moda dels restaurants ambulants arriba aquest cap de setmana a Lleida amb el primer festival gastronòmic Rumm. Se celebra al parc dels Camps Elisis i reuneix 25 'food trucks' que ofereixen tota mena d'especialitats culinàries, des de menjar vegetarià fins a rostits argentins, passant per hamburgueses creatives, peix fregit, creps, entrepans d'autor o gelats innovadors, entre d'altres.

Les camionetes han arribat de diverses parts de Catalunya, València, Aragó i Madrid i n'hi ha que fins i tot compten amb professionals formats a la reconeguda acadèmia Hoffmann de Barcelona. L'afluència de públic s'ha disparat al migdia i el recinte s'ha omplert de curiosos que no s'han volgut perdre l'experiència de provar menjar ràpid, però alhora de qualitat i creatiu.

De fet, el director del festival, Marc Tarrés, ha afirma que un dels objectius és trencar estereotips i "llimar" la idea que tot el menjar ràpid és dolent. A més, l'esdeveniment també serveix per reclamar més facilitats perquè aquest tipus de caravanes puguin instal·lar-se als carrers de les localitats catalanes.

De fet, la legislació de l'estat espanyol només permet que aquests camions-restaurant s'instal·lin en esdeveniments gastronòmics, fires i festivals. És més restrictiva que en altres països com Alemanya o els Estats Units on és més habitual trobar aquest tipus de negocis de menjar al carrer a les grans ciutats.

De moment, l'agència lleidatana Idea de Patata ha tingut la iniciativa de crear aquest festival, que té la gastronomia com a principal atractiu, però no l'únic. El programa inclou activitats infantils, demostracions de ball, monòlegs i música en directe. Aquest dissabte a partir de les vuit del vespre actuaran els grups Res a Dir, Rulé i Er Taqueta, mentre que el concert ‘estrella’ serà aquest diumenge a les set amb un dels grups lleidatans més internacionals, els Pull My Strings. L'entrada al recinte i a totes les activitats és gratuïta.
 

La fira ha cridat l'atenció dels lleidatans Foto: Sergi Queralt


Una de les cuineres formada a l'acadèmia Hoffman és la britànica Sophie Berry, que està al capdavant de la 'food truck' ‪#‎DeliGoTessen. Ofereix especialitats culinàries de tot el món, com per exemple cebiche peruà, plats amb el curri com a principal ingredient o un entrepà de pop picant típic americà. A més, també presenten una novetat que ha tingut un gran èxit: una broqueta amb una patata laminada, amb pela, que es fregeix sencera. Berry ha constatat les dificultats que tenen perquè els ajuntaments els permetin instal·lar-se al carrer si no és en una fira o festival i ha insistit a reclamar un canvi en la normativa.

El cas de #DeliGOTessen és un restaurant estrictament mòbil però també n'hi ha d'altres que tenen una seu fixa i que utilitzen la 'food truck' per fer arribar les seves creacions lluny del local original. Yolanda Calvet, responsable d'una caravana especialitzada amb menjà vegetarià i vegà, ha destacat que la clau de l'èxit és oferir productes originals, que no es puguin trobar a qualsevol lloc de 'fast food'. També ha posat de manifest que aquest tipus de restaurants mòbils han de cuidar l'estètica per no semblar "una parada més d'una fira qualsevol".

Entre els visitants el que més s'ha destacat és la varietat que ofereix el festival, amb plats per a tots els gustos. També hi ha hagut persones que s'hi han apropat per agafar idees, ja que han confessat que estan pensant de muntar un negoci similar. En definitiva, molta curiositat per un esdeveniment que és únic a les comarques de Lleida.