El conseller ha dit que potenciar aquests aspectes ajudaran a desestacionalitzar el turisme en aquesta comarca.
D'acord amb aquests protocols signats, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, i aquests quatre municipis de la comarca del Pallars Sobirà col·laboraran per posar en valor els recursos turístics intangibles identificats a cadascuna d'aquestes localitats pel Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya impulsat pel Departament, que identifica més de 2.000 recursos intangibles arreu del territori català.
El conseller Huguet ha dit que aquests quatre intangibles del Pallars s'han seleccionat d'un llistat de més de 2.000. D'aquests 2.000 és potenciaran de manera especial un total de 170. El conseller ha explicat que de manera progressiva s'aniran signant convenis amb un total de 100 ajuntaments d'arreu de Catalunya per potenciar els seus recursos intangibles. El conseller Huguet ha recordat que l'objectiu és posar al mapa turístic aquests recursos i tenir definit que cal potenciar de cada territori.
Huguet ha afegit que potenciant elements com la producció de ferro, la de la sal, la serradora d'Alós o l'Ecomuseu és potencien aspectes que ajudaran a desestacionalitzar el turisme i atraure gent més enllà dels que busquen neu i muntanya. Per Huguet del Pallars és potenciaran formes de vida úniques de les que se'n ressaltarà els seus trets distintius.
Alins: Els 'Boscos de Ferro', testimoni de la Primera Industrialització a Catalunya
El Departament i el municipi d’Alins col·laboraran en la posada en valor del recurs turístic intangible dels 'Boscos de Ferro', que recupera els testimonis de l'activitat minero-metal·lúrgica a la Vall Ferrera i l'Alt Pirineu. Aquest intangible s'emmarca dins la temàtica de la Primera Industrialització: obrers i burgesos, que al seu torn, el Catàleg d'Intangibles contextualitza en el període de la història de Catalunya que va de la Il·lustració a les Repúbliques (1740-1875).
Esterri d'Àneu: L'Economuseu de Les Valls d'Àneu
El Catàleg de Recursos Intangibles identifica i situa al municipi d'Esterri d'Àneu l'Ecomuseu de Les Valls d'Àneu, i emmarca aquest intangible dins el producte turístic del Pallars Nostàlgic, que es contextualitza en el període de la història de Catalunya corresponent a la Febre de l'Or i dels Orígens del Catalanisme i Anarquisme (1875-1930).
Amb la signatura d'aquest conveni, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i el Consistori sumaran esforços per a la promoció d'aquesta institució, que superant les limitacions d'un museu tradicional, treballa en la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del patrimoni integral de les valls d'Àneu i, també, de la resta del Pallars.
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu —com a recurs intangible— enquadra a la perfecció dins el producte turístic del Pallars Nostàlgic, que pretén recuperar antics oficis, aliments típics, llocs d'interès turístic i museus etnogràfics, amb l'objectiu de reviure les transformacions experimentades durant la primera meitat del segle XX i els canvis en la forma de vida dels Pallars.
Alt Àneu: La Serradora d'Àlos d'Isil
Amb la mateixa temàtica del Pallars Nostàlgic i en el mateix context històric de la Febre de l'Or, el Pla d'Implementació de Recursos Turístics Intangibles identifica al municipi d'Alt Àneu el recurs intangible al voltant de la serradora d'Àlos d’Isil.
Aquesta serradora hidràulica és una de les antenes de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Amb la signatura del conveni, el Departament i l'Ajuntament col·laboraran en impulsar accions de promoció turística al voltant d'aquesta instal·lació, mostra de la forma de vida als Pallars a finals del XIX i fins a la primera meitat del segle XX.
El Baix Pallars: Les Salines i la Casa de la Sal
El conveni signat pel Departament i el municipi del Baix Pallars, contempla la promoció turística a través del recurs intangible de les salines i la Casa de la Sal. El Pla de Recursos Intangibles també identifica aquest recurs dins el producte turístic del Pallars Nostàlgic.
Des de l'Edat Mitjana i fins al darrer terç del segle XX, l'activitat salinera ha estat una base econòmica molt important per a Gerri de la Sal (poble integrat al municipi del Baix Pallars). L'explotació de la sal dóna una configuració pròpia al nucli, amb les salines i els petits magatzems dispersos als dos costats del riu. En aquest context, la Casa de la Sal (o Alfolí) és un testimoni més de la importància econòmica que va tenir la sal a la zona.
El marc: el Pla d’Implementació i el Catàleg de Recursos Turística Intangibles de Catalunya
El Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha firmat ja altres 9 convenis de col·laboració en matèria d'intangibles amb diferents municipis catalans. A banda dels subscrits aquest dimarts, s'han formalitzat convenis amb Pont de Suert, Vilabertran, Vilajuïga, Calella, Estartit, Tarragona, l'Espluga de Francolí i Montblanc.
Aquestes actuacions s'emmarquen en el Pla d'Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic.
La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s'emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinars i prop una cinquantena d'especialistes.
En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d'esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d'integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D'aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l’oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional.
Huguet, amb els alcaldes dels municipis que han signat convenis. Foto: M. Lluvich. Huguet, amb els alcaldes dels municipis que han signat convenis. Foto: M. Lluvich.