Intercanvi d'habilitats i temps a la Seu d'Urgell

Publicat el 08 de juny de 2010 a les 10:03

El Banc del Temps va obrir fa mig any i des de l'ajuntament es valora com un èxit rotund, tot i que ha costat d'arrencar, però amb més d'una cinquantena d'hores intercanviades durant els últims mesos.

La Pepa, una jubilada de més de seixanta anys, amb un 47% de minusvalidesa al cos, és una de les sòcies més actives del banc del temps de la Seu. De professió cuinera, ofereix tota classe de menjars per endur i sobretot pastissos als altres socis del Banc del temps. La Pepa a més d'oferir moltes hores també en consumeix, que li arreglin l'ordinador, que busquin el seu gat que se li escapa de casa o que la portin cada dissabte a la piscina municipal on fa teràpia, són alguns dels serveis, que gràcies a la iniciativa del Banc del temps, no ha de pagar amb diners, si no amb la seva habilitat com a cuinera i el seu temps.

La iniciativa, que va sortir fa uns mesos des de la regidoria de serveis socials de l'ajuntament, "encara ha de madurar", explica la tècnica municipal, Urgell Escribà. I afegeix que tot i això el balança "és satisfactori" tant pel nombre de socis que té el banc com per les hores intercanviades, diu Escribà, que en els últims mesos han augmentat i ja arriben a la cinquantena.

Escribà explica que el funcionament del Banc és molt senzill, els socis disposen d'uns talonaris que han d'omplir amb el servei prestat i les hores dedicades. Aquest xec es presenta a la secretaria del Banc que es qui fa balanç de les hores prestades i les consumides. La tècnica de serveis socials diu que per ara "el més important" és que hi hagi molt intercanvi d'hores i que els socis 's'acostumin' a usar els serveis del banc.

El perfil d'usuaris és molt variat, diu Escribà, hi ha socis de totes les edats i condicions socials, des d'una noia de setze anys que estudia al institut fins a persones jubilades com la Pepa. A més, el banc, serveix per a fomentar les relacions entre persones que a vegades estan soles o que son nou vingudes, diu Escribà.

La Florencia és una noia argentina que fa uns mesos que viu a la Seu, en conèixer la iniciativa del banc del temps s'hi va apuntar. Ella ofereix massatges shiatsu, una tècnica de medicina xinesa, i doula, un acompanyament en l'embaràs i la lactància. La Florencia, tot i que no ha bescanviat gaires hores valora positivament el banc del temps ja que li ha permès integrar-se en la vida social de la ciutat.

Des de la secretaria s'organitzen trobades entre els socis en les que s'organitzen dinàmiques per a que es coneguin, coneguin els serveis dels altres socis i agafin confiança, mesura "bàsica", segons Escribà, pel bon funcionament del banc.

Un altre soci del Banc del temps és en Lluís, de professió hostaler, ofereix serveis ben apartats del seu camp professional com poden ser nocions de mecànica de vehicles o tècnic informàtic. Aquest serveis han estat dels més sol·licitats per la resta de socis. Per en Lluís se soci del Banc del temps és consumir menys i "fugir una mica del capitalisme".

La regidora de serveis socials, Teresa Casasses, espera que el servei vagi creixen i cada cop s'apunti més gent, diu, que en temps de crisi iniciatives com aquesta "prenen més importància".

 

 

La Pepa prepara un pastís per a una sòcia del Banc del temps. La Pepa prepara un pastís per a una sòcia del Banc del temps.