La pobresa es cronifica a Lleida

Les tres Càrites de Lleida atenen més de 17.000 persones al llarg del 2015 | La xifra representa un increment global del 10%

Publicat el 26 de maig de 2016 a les 09:12
Les tres Càrites diocesanes de Lleida (la de l'Urgell, Solsona i Lleida) han atès un total de 17.095 persones al llarg del 2015, una xifra que representa un 10% més en relació al 2014. La secretària general de l'organització, Maria José Rosell, ha alertat que ''any rere any'' estan veient les mateixes cares, fet que suposa que hi ha una ''cronificació'' de la pobresa en les mateixes persones que a més a més cada cop ''es troben en una situació més vulnerable de forma permanent''.
 
En aquest sentit, Rosell ha apostat per la cerca de nous models econòmics ''més inclusius'' per aconseguir que la gent que pateix aquesta situació pugui ''autogestionar la seva vida''. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha agraït la tasca dels voluntaris, que cada cop són més, tant creients com laics, i durant l'any passat se'n van comptabilitzar 1.650.
     
La responsable de Càrites diocesana de Lleida, Maria José Rosell, ha assegurat que després de 8 anys de crisi i malgrat els discursos que apunten a millores en la situació econòmica, no hi ha cap símptoma que així ho demostri en les persones que atenen dia a dia a través dels seus serveis socials que abasten les diòcesis de Lleida, Urgell i Solsona. La primera dada que així ho corrobora és que en comparació amb el 2014, durant l'any passat va créixer un 10% el nombre de persones ateses.

Rosell ha alertat del risc que aquesta pobresa que requereix d'atenció social permanent acabi esdevenint un relleu ''generacional'' ja que una família que no té recursos ara, difícilment en tindrà en un futur si la situació no millora. La principal causa és l'elevada taxa d'atur del 17% i el fet que els llocs de treball que es creen des de l'Administració siguin poc dignes i amb salaris precaris que no permeten als afectats poder-se autogestionar la seva pròpia vida.

En aquest sentit, Rosell ha estat crítica amb la gestió que es fa des de l'Administració dels recursos públics destinats a benestar social, ja que no permeten ni el reconeixement ni la garantia de drets com el treball o la compra de medicaments.

La memòria 2015 de Càrites assenyala que el servei amb més demanda és el programa d'acollida amb gairebé un terç del total de les persones que han passat per les entitats (6.794). A continuació hi ha el programa d'integració laboral i social on hi ha diferents serveis que treballen habilitats per tal que les persones es puguin incorporar al mercat laboral (3.793 persones). En global s'ha detectat un increment d'atenció en col·lectius vulnerables com les famílies amb menors (un 14%), persones sense llar (un 12%) i gent gran (un 17%).

Durant l'any 2015 les tres Càrites diocesanes han entregat una mica més de mig milió d'euros, concretament, 546.035 euros, en ajudes econòmiques, és a dir, que s'han entregat directament a les famílies perquè aquestes poguessin cobrir necessitats bàsiques (aliments, subministres de la llar, lloguers, medicaments).

Finalment, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha volgut agrair la tasca que fan els 1.674 voluntaris de les tres Càrites i ha destacat el seu paper rellevant i el fet que cada vegada són més diversos, ja siguin laics o no. Segons Giménez, l'estructura diocesana en el funcionament de Càrites és ''mínim''.