La Seu d'Urgell acollirà l'entrega de Premis Blocs 2011

Publicat el 12 d’abril de 2011 a les 16:59

Les candidatures d'aquesta edició es podran començar a presentar a finals d'aquest mes. Llavors, com cada any, començarà una votació popular que culminarà en una gala d'entrega, el pròxim 1 d'octubre. Durant la presentació dels guardons, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha destacat que aquesta aposta afavoreix l'"equilibri territorial". D'entre les novetats d'aquesta edició, destaca la distinció que es farà entre blocs professionals i personals, després que l'any passat va haver-hi certa polèmica en aquest sentit. La presidenta de l'associació Stic.cat, associació que té com a objectiu promocionar la llengua i cultura catalanes a través de les TIC, ha explicat que una de les novetats dels Premis Blocs d'aquest any serà la introducció de dues categories, la de blocs corporatius i la de professionals. Trina Milán ha explicat que en les darreres ocasions, en algunes temàtiques, hi havia perfils de blocaires molt diferents, alguns amb "una institució molt important darrere" o amb un "perfil molt professional" que competien amb altres de més amateurs.

Aquesta mesura arriba després que, en l'edició de l'any passat, van sorgir algunes crítiques perquè es va premiar el bloc de l'Espai Internet i el d'Antoni Bassas, tots dos sota el paraigües de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). "Ens semblava lògic fer aquesta gradació", ha posat de relleu Milán durant la presentació dels guardons, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), en relació amb la diferenciació que s'incorpora aquest any.

Cada any, els premis s'entregaven el primer divendres d'octubre. Aquest 2011, però, es farà el primer dissabte d'aquest més, arran de la localització geogràfica de la Seu d'Urgell. Segons ha explicat Milán, la ciutat es va oferir per acollir l'acte poc després de l'edició dels premis del 2010 i van considerar un "repte" apostar per la descentralització de l'esdeveniment.

El diputat al Parlament i alcalde de la capital de l'Alt Urgell, Albert Batalla, ha posat èmfasi en aquesta aposta, que fomenta l''"equilibri territorial". Ha apuntat també que, malgrat ser només 60.000 habitants, l'Alt Pirineu i Aran ocupa un 20% del territori.

Batalla ha dit que el "desenvolupament tecnològic" de la Seu i d'altres territoris del Pirineu permeten superar els dos grans handicaps de la zona, l'espai i el temps. Ha valorat que el fet d'acollir els Premis Blocs, suposa un reconeixement a aquest teixit TIC i a la "feina que està fent el món local per trobar noves eines de comunicació, participació i democràcia aplicant eines novedoses com Twitter o Facebook".

Les eines 2.0, a les escoles

En darreres edicions dels guardons, s'ha celebrat una versió dels guardons adaptada a les escoles, on han pogut participar estudiants del territori proper on s'ha celebrat l'entrega dels Premis Blocs. Aquest any també es farà, el mateix 1 d'octubre al matí, però amb una projecció més internacional.

Amb altres dominis europeus, la Fundació PuntCAT promou els premis Dot Awards, que premis llocs webs sobre Europa fets per estudiants de Flandes, Països Catalans i Eslovènia. En aquesta edició, la convocatòria dels Premis Blocs "petits" s'obrirà a tots els territoris de parla catalana. I aquelles escoles que apostin per parlar d'Europa, també participaran en aquest concurs d'àmbit europeu.

El director de puntCAT, Jordi Iparraguirre, ha destacat la importància de promoure l'ús d'eines 2.0 com Twitter o els blocs a les escoles perquè "cal que ens hi sabem expressar", aspecte que també ha destacat Milán duran la seva intervenció.

Terminis i categories

Els tres grans grups dels premis seran: blocs temàtics, corporatius i professionals. Llavors hi haurà el premi Stic, que premia la millor activitat a les xarxes socials, i el premi del jurat, que s'introdueix aquest any i que premiarà el millor bloc d'entre totes les categories. En la presentació d'aquest dimarts, encara no s'ha fet pública la composició del jurat.

A dins de les categories temàtiques hi haurà: cultura i tendències; literatura (Premi Lletra UOC); periodistes i mitjans; educació; esports; cuina, gastronomia i enologia; universitats, recerca i ciència (Premi Universitat de Girona); TIC; política, economia i societat; història, tradicions i patrimoni (Premi Òmnium Cultural); turisme i viatges; miscel·lània i personals i corporatius.

A les 9 del matí del 27 d'abril es podran començar a presentar candidatures al web d'Stic.cat. La data límit és el 15 de juny a les dotze de la nit. A partir del dia 17 del mateix mes i fins el 9 de setembre a la mitjanit, es farà via web la votació popular. Finalment, l'1 d'octubre, es coneixeran els guanyadors.