"L'home es converteix en el que pensa"

Publicat el 31 de juliol de 2009 a les 14:30

En què consisteix la teràpia cognitivo-conductual?

Aquesta teràpia basa els seus principis en que tot està al pensament tal com diu Emerson “El pensament és la llavor de l’acció”. Si sabem desxifrar els codis que utilitza el nostre cervell per crear sensacions, que són diferents en cada persona, podrem controlar tot el que ens passa i dissenyar estratègies per resoldre les situacions per aconseguir portar les rendes de la nostra vida. És una teràpia que treballa sobre el present sense furgar el passat.

Quins símptomes es poden tractar amb aquesta teràpia? D’altra banda, de quina manera es treballa?


Es pot tractar tot ja que és una teràpia molt flexible en la qual s’estableix una relació entre el psicòleg i el pacient per treballar junts i aconseguir millores mitjançant el treball continu. En la primera visita es fa una entrevista i avaluació del cas del pacient, posteriorment el pacient realitza unes proves psicomètriques (testos) i en funció dels resultats es comença a treballar d’una manera o d’una altra.

Quin perfil de persones és el que més precisa d’atenció psicològica?

Avui en dia des petits hi ha molts nens que necessiten teràpia ja que els hàbits han canviat molt d’una anys enrere als temps actuals. De fet la gent que acut a un psicòleg és molt variada des de nens petits fins als adults. Però és curiós que amb el que més em trobo és amb parelles que necessiten teràpia, també molts pacients presenten símptomes d’ansietat i altres adiccions. Els casos que menys tracto són sobre violència de gènere per la sèrie de condicionaments que comporta a les persones. En aquest sentit, espero que amb el temps cada cop més les persones que es troben en una situació així facin el pas de demanar ajuda.

En quan temps els pacients poden notar una millora al ser tractats amb aquesta teràpia?


Normalment amb unes 15 sessions els pacients milloren notablement, però depèn de cada persona. També s’ha de tenir en compte que molts acudeixen amb un problema a tractar però junt amb aquest n’hi ha d’altres d’associats, llavors la teràpia s’allarga una mica. També és molt important, no tan sols la feina del psicòleg, realment per ajudar a la gent a solucionar els seus problemes és necessària la col•laboració de molts (família, societat, metges...) com més suport es rebi per totes bandes més ràpida serà la recuperació.

 

 

El psicòleg Albert Navarro. El psicòleg Albert Navarro.