Les empreses càrnies espanyoles han aconseguit bons resultats el 2024 i confien a mantenir la tendència positiva el 2025, impulsades per la reducció dels costos de producció i l'augment de les exportacions en porcí, boví i oví. Segons l'AECOC, que agrupa 34.000 companyies del sector, la demanda exterior i la limitada oferta a Europa podrien mantenir els preus de la carn a l'alça. No obstant això, el sector veu amb preocupació els possibles aranzels de la Xina i Mercosur, el retorn de Donald Trump i les noves normatives de benestar animal.
Aquestes qüestions seran clau en el 25è Congrés de Productes Carnis i Elaborats, que es farà a Lleida els dies 11 i 12 de febrer.
El consum intern es manté i el pollastre guanya pes
Segons Josep Solé, president del comitè de carns de l'AECOC i directiu del grup lleidatà Vall Companys, el consum de carn a Espanya s'ha mantingut estable gràcies a l'augment del turisme i de la població. El pollastre, considerat la proteïna més assequible, ha experimentat un creixement d’entre el 4 i el 5%, mentre que la carn de porc, xai i vedella segueix encarint-se pel dinamisme de les exportacions, sobretot cap a països àrabs.
Solé adverteix que la producció europea es redueix per la desaparició d'explotacions i les dificultats administratives per obrir noves granges. "Els productes valdran el que costin", ha resumit.
Un sector que recupera la sostenibilitat econòmica
Després de la crisi de costos de 2021 i 2022, derivada de l'increment del cereal i l'electricitat, el 2024 ha suposat la recuperació del sector. "Hem deixat enrere les pèrdues i tornem a ser rendibles", ha afirmat Solé.
El sector, a més, assegura que la presència de productes vegetals alternatius no està afectant el consum de carn, ja que la seva demanda està estabilitzada.
Incertesa pel Mercosur, Xina i les normatives europees
Un estudi de l'AECOC revela que el 64% de les empreses càrnies temen l'acord de lliure comerç entre la UE i Mercosur, que podria suposar una competència deslleial per diferències en qualitat i seguretat alimentària. A més, dues de cada tres empreses preveuen que la Xina pugui aplicar nous aranzels al porc espanyol, un dels grans productes d'exportació.
D'altra banda, el sector rebutja les noves regulacions de benestar animal, com la prohibició de transportar bestiar amb més de 25 graus, que podria ser problemàtica a Catalunya durant l'estiu.
Congrés de referència a Lleida
El 25è Congrés de Productes Carnis i Elaborats, que es farà a la Llotja de Lleida, reunirà més de 400 directius i 200 empreses del sector. Entre els ponents destacats hi haurà Carme Artigas, experta en intel·ligència artificial, i Pol Morillas, director del CIDOB, que analitzarà l'actual context geopolític.
A més, s'abordaran fake news sobre la carn, i la inauguració comptarà amb Ana Rodríguez, secretària general del Ministeri d'Agricultura, el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, i l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa.