Setcases debat el futur de la muntanya de Sant Miquel

Publicat el 14 de maig de 2010 a les 15:21

Durant les dues sessions es donaran a conèixer els instruments de planificació i gestió del bosc, que han generat algunes controvèrsies entre els agents el territori. Entre altres qüestions, es preguntarà als veïns si consideren que els plans de gestió de la muntanya són adequats? Si està prou garantida la conservació dels valors naturals? Quins usos haurien de prevaldre? Si té sentit fer un aprofitament forestal del bosc?

A les 11hores, el secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, i el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Girona, Emili Santos, presentaran la primera jornada d’aquest procés participatiu.

A les 11.30 hores, els assistents visitaran el bosc acompanyats de Santi Farriol, enginyer tècnic forestal del Ripollès, i del consultor ambiental Josep Maria Mallarach. L’objectiu és descobrir els valors naturals, econòmics i socials d’aquest espai natural. Posteriorment, els participants faran un treball individual de reflexió sobre els valors més importants del terreny forestal.

La segona sessió de debat tindrà lloc el 29 de maig, on es presentarà el resum de valoracions i reflexions de la visita al bosc de la primera sessió. Els participants es dividiran en grups per consensuar i posar en comú els valors més destacats de l’espai forestal. En aquesta segona sessió també es debatrà sobre diverses qüestions relacionades amb els usos i gestió del bosc, i es posaran en comú els treballs i aportacions dels participants. Finalment, s’analitzaran les diverses alternatives i es buscarà un acord satisfactori.

El procés de participació inclou dues sessions de debat amb alumnes de 4rt d’ESO del SES Germans Vila Riera de Camprodon. La primera sessió ha tingut lloc aquesta setmana i ha servit per presentar als alumnes el procés de la muntanya de Sant Sant Miquel i implicar-los en el procés participatiu.

Actualment, hi ha obert un grup a la xarxa social Facebook on els alumnes poden pensar sobre els diferents usos i valors, i reflexionar sobre la seva implicació. Aquest espai virtual servirà per extraure arguments que s’exposaran en la segona sessió de debat, que tindrà lloc el 25 de maig. En aquesta segona sessió, els alumnes es dividiran en sis grups, cada un d’ells amb un rol vinculat a uns determinats usos de la muntanya, i defensaran els usos i valors que ells representen. A partir dels resultats, els alumnes elaboraran el seu manifest i el traslladaran a la Generalitat.