La Fundació Althaia treballa per tal de posar en marxa un projecte de parelles lingüístiques en què especialistes de la institució facin de parelles lingüístiques dels nous professionals no catalanoparlants. Des del Centre per a la Normalització Lingüística (CNL) es formarà a aquests voluntaris per tal d'unificar els coneixements que es transmetran.
Davant de la falta generalitzada de professionals de la medicina i de l'assistència sanitària, la Fundació Althaia ha contractat, quan ha estat necessari, especialistes de fora del territori amb l'objectiu de garantir sempre l'assistència. Davant d'aquest fet, la institució promou diferents accions per facilitar que aquests nous professionals puguin conèixer i fer ús de la llengua catalana.
Des del maig del 2023, tots els professionals nouvinguts realitzen, abans de la seva incorporació a la institució, un curs informatiu elaborat pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), per conèixer la cultura catalana i el sistema sanitari català, en què es parla de la importància de conèixer la llengua pròpia de Catalunya.
El juny del 2023 es va portar a terme a Althaia un curs de català del COMB de 30 hores adreçat a professionals nouvinguts de Medicina Familiar i Comunitària. El curs va tenir un enfocament molt pràctic, utilitzant simulacions de casos reals de l'àmbit assistencial, amb continguts que es van adaptar a la realitat d'Althaia. HI van participar els deu professionals incorporats a l'àmbit d'Atenció Primària d'Althaia entre els anys 2021 i 2023.
A banda, la Fundació Althaia té un acord amb el Consorci de Normalització Lingüística, segons el qual aquesta entitat té reservades places als seus cursos per a professionals d'Althaia. A tots els participants al curs del COMB se'ls va oferir la possibilitat de continuar la seva formació al CNL. A banda, hi ha alguns professionals que estan seguint aquests cursos i que participen en el programa de parelles lingüístiques del CNL.
Per aquest mes de març, Althaia té previst un nou curs de català mèdic, obert a tots els professionals no catalanoparlants incorporats entre els anys 2021 i 2023, que també es portarà a terme en col·laboració amb el COMB.
Des del 2015, s'oferia a tots els residents no catalanoparlants la possibilitat de cursar un curs de català presencial del CNL que es realitzava a les instal·lacions d'Althaia. El 2022 aquesta formació la va assumir el Departament de Salut i és en línia. Gairebé la totalitat dels residents que no parlen català segueixen cada any aquest curs.
Althaia continua treballant per seguir impulsant altres iniciatives formatives d'acord al pla que està desenvolupant el Departament de Salut.
[naciomanresa]
Althaia posarà en marxa parelles lingüístiques internes per als especialistes no catalanoparlans
La institució promou diferents accions per facilitar que aquests nous professionals puguin conèixer i fer ús de la llengua

- Hospital Sant Joan de Déu de Manresa -
- Pere Fontanals
ARA A PORTADA
-
«Estem destrossades psicològicament. L'administració pot evitar molt patiment a les desnonades» Pere Fontanals
-
-
La jutgen per estafar més de 30.000 euros a un home que estava ingressat a Sant Joan de Déu Pere Fontanals
-
Biel Colominas afronta la direcció esportiva del Baxi Manresa com un repte que no podia rebutjar Xavier Sucarrats
-
Publicat el 08 de febrer de 2024 a les 21:46
Actualitzat el 08 de febrer de 2024 a les 23:42
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans L'empresa manresana Crostars Aerial Shows enlluerna Barcelona amb 400 drons
-
Cultura i Mitjans L'UCE clourà a Manresa amb una mirada crítica i plural sobre el sistema educatiu
-
Cultura i Mitjans Vuitanta alumnes reben el diploma dels cursos de català del CNL Montserrat a Manresa
-
Cultura i Mitjans Ariadna Torres guanya el Premi Biennal TAVCC | el Casino amb una instal·lació poètica sobre els solars buits de Manresa
-
Cultura i Mitjans La Taula del Foment de l'Ús Social del Català a Manresa reuneix 60 agents per revertir la regressió lingüística
-
Cultura i Mitjans El conte bagenc «Petits herois del medi ambient» arriba a 2.000 famílies