Carme Ruscalleda reflexiona sobre la cuina catalana d'ara i d'abans

La cuinera de Sant Pol de Mar ha incidit en la importància de menjar productes de quilòmetre zero i de seguir fent "aquesta cuina tan nostra i que ens ajuda a projectar-nos al món"

Publicat el 18 d’octubre de 2015 a les 18:45

Carme Ruscalleda fent el pregó. Foto: AFT.


El darrer pregó de la 18a edició de la Fira Mediterrània ha anat a càrrec de la cuinera Carme Ruscalleda, que ha titulat la seva intervenció com a "Pregó de forquilla i tovalló". Durant el seu parlament -que ha tingut una durada aproximada de vint minuts- la propietària del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar s'ha valgut de dues olles molt grosses de les quals n'ha anat traient objectes que li han servit per explicar diverses anècdotes i recomanar comportaments davant els aliments.

Per començar, el primer que ha sortit ha estat una forquilla. La cuinera maresmenca ha explicat que els catalans van ser els primers en utilitzar aquest cobert en ple segle XIV, que va ser inventat per als bons àpats de la Catalunya de fa uns anys. Encara anant més enrere Ruscalleda ha parlat del primer llibre de receptes català, el de Sent Sovi, fet que li ha servit per seguir parlant de receptes posant sobre la taula la figura del manresà Ignasi Domènech, un gastrònom que, en paraules de la mateixa cuinera "va posar ordre a la cuina rural publicant La Teca, actualment llibre de capçalera de molts cuiners de prestigi".

Després d'aquest recorregut històric i sense deixar de banda la tradició, la de Sant Pol de Mar ha volgut parlar del menjar escombraria, posant de manifest que cada cop n'hi ha més "i si això passa és perquè la gent no para de consumir-lo", ha dit, mentre tornava a posar la mà a l'olla i traient-ne un parell de peixos: "el mar d'aquests productes tan únics pateix. I és que ara es pesca a sac i això provoca l'eliminació de moltes espècies del fons marí. Si la gamba, que és la prima donna de la mediterrània, no es trobés en una falca tan profunda, ja ens l'haguéssim carregat", ha sentenciat.

Per acabar Ruscalleda ha incidit en el fet de la importància de consumir productes de quilòmetre zero i ha recordat que "hem de continuar amb aquesta cuina tan nostra i que tan ens ajuda a projectar-nos al món" perquè, tal com ha afirmat, "la història de la nostra cuina també és la història de la nostra terra i la nostra cultura, molt rica i plural".