Castelltallat, a punt per a les Llàgrimes de Sant Llorenç

L'Observatori Astronòmic de Castelltallat i l'Agrupcaió Astronòmica de Manresa ofereixen la seva observació la nit de l'11 d'agost

Publicat el 06 d’agost de 2012 a les 19:22
Aquest cap de setmana tornen les Llàgrimes de Sant Llorenç. Foto: CEP

L'astrònom Lewis Swift, va descobrir el 16 de juliol de 1862 el pas d'un cometa, el qual també va ser descobert per l'astrònom Horace Parnell Tuttle, només tres dies més tard, el 19 de juliol del mateix any, així es va anomenar el que ara es el cometa Swift-Tuttle, un astre que visita les rodalies de la Terra cada 133,28 anys. L'últim pas d'aquest cos celeste el va detectar l'any 1992 l'astrònom japonès Tsuruhiko Kiuichi.

Cal entendre els cometes com un nucli rocós, envoltat de "neu bruta", que creixen de manera desmesurada més enllà de la òrbita dels planetes nans, i que es desgasten cada cop que passen a prop del Sol. Aquest desgast, deixa a les rodalies del Sol, una mena de núvol anomenat "corona cometària", un rastre de material còsmic recollit a les llunyanies del sistema Solar i dipositat a la vora del Sol a causa del "vent Solar".

La Terra, en la seva òrbita anual vers el Sol penetra dins l'interior de moltes "corones cometàries", produint-se al llarg de l'any diverses pluges d'estels. Per dir-ho d'una manera entenedora cada cop que la Terra s'endinsa en una "corona cometària", cauen a l'interior de l'atmosfera (en forma de petites partícules) tones de material còsmic, produint-se així una pluja d'estels.

La més popular, no per la seva intensitat, sinó per les bones temperatures que l'acompanyen, se'ns dubte, és la pluja de "Les llàgrimes de Sant Llorenç", anomenada popularment així, per la seva proximitat al dia de Sant Llorenç.

A l'Observatori Astronòmic de Castelltallat, la nit de l'11 d'agost, es farà un especial per a observar aquest fenomen que començarà als vols de la posta de Sol i es clourà quan el públic abandoni les instal·lacions. Cada hora en punt al recinte de la Rectoria es farà una explicació del fenomen i com observar-lo a la cúpula, i amb l'ajut de l'Agrupació Astronòmica de Manresa hi haurà diversos telescopis que apuntaran a alguns objectes de la volta estelada i es podrà visitar el telescopi de la cúpula.

No cal fer reserva prèvia. El preu es de 6 € per persona. Hi haurà servei d'entrepans i begudes. És aconsellable anar ben abrigats i amb una manta per estirar-se a terra.