
Manresa i el Bages engeguen aquest dissabte els actes de commemoració dels 300 anys dels fets de la Guerra de Successió i ho fa celebrant un acte institucional amb la presència de representants dels municipis de la comarca i un gran espectacle a la Plaça Major anomenat "L'incendi de Manresa", un esdeveniment escènic on més de 450 voluntaris de la cultura popular i tradicional recrearan un dels fets més transcendents de la història de Manresa: la crema de prop de la meitat de les cases de la ciutat per part de les tropes borbòniques el 13 d'agost de 1713.
Els actes de dissabte ha estat presentats avui pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa de Joan Calmet; la consellera de Cultura del Consell Comarcal del Bages, Sònia Díaz; i el director escènics de l'espectacle L'Incendi de Manresa, Antoni Fornells. Els han acompanyat també Àngels Serentill, representant del Pessebre Vivent del Pont Llarg; Marc Clotet, de Miquele ts de Catalunya; Carme Alarcon, de la Capella de Música de Manresa; Gemma García, de Xàldiga i Roser Mara, dels Tabalers de Xàldiga. Durant l'acte, han exposat un quatre de la imatge de Felip V, cap per avall, tal com està al Museu de l'Almodí de Xàtiva.
Calmet ha manifestat la seva satisfacció per la "celebració d'un espectacle i uns actes potents que compten amb la implicació del Consell Comarcal i el suport extraordinari del teixit associatiu de la ciutat". El regidor de Cultura ha animat a la ciutadania "a veure un esdeveniment únic que dóna el tret de sortida als actes del tricentenari".
Per la seva part, Sònia Díaz, ha explicat el paper del Consell Comarcal del Bages com "aglutinador" dels actes de commemoració del 1714. En aquest sentit, la consellera de Cultura ha explicat que el Consell pretén "ser l'altaveu dels municipis de la comarca, molts dels quals van patir també les conseqüències d'uns fets històrics".
Al seu torn, Antoni Fornells ha explicat les característiques de l'espectacle que serà "de grans dimensions escèniques (amb quatre escenaris i pantalla), amb grans dimensions humanes (amb gairebé 500 persones) i de grans dimensions artístiques (amb actuacions de disciplines com el cant coral, la música en directe, la dansa, el circ, la pirotècnia, els castellers, el teatre, els cavalls, etc.". El director artístic ha fet una crida a la ciutadania a "acostar-se a la Plaça per veure un espectacle únic, que de ben segur emocionarà a tothom".
La Guerra de Successió de 1714 va representar un període d'inestabilitat amb gran costos per a la població civil, que va haver de fer front a l'allotjament de tropes, a la por i la indefensió davant els atacs i les pèrdues personals. Finalment també va suposar una gran derrota com a nació.
En el marc d'aquesta commemoració, l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, amb el suport de diverses institucions, historiadors i entitats han impulsat un programa d'actes que s'inicien aquest dissabte 6 de juliol i se sumen se sumen a les accions que es desenvoluparan arreu de Catalunya durant els propers mesos.
Programa d'actes del 6 de juliol
A les 7 de la tarda: Itinerari de la ciutat cremada
Amb l'impuls i el suport del Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Independència i Progrés, s'ha articulat un itinerari que ressegueix els principals espais de la ciutat que permeten evocar l'incendi de 1713. S'instal·len quatre plaques en llocs emblemàtics, plaques que han estat proposades i finançades per la Fundació Independència i Progrés, i dos tòtem informatius a l'entrada del Museu Comarcal i a La Plana de l'Om, que formen part de la Ruta 1714 de les Viles Cremades que organitza i finança el Museu d'Història de Catalunya per tot Catalunya. Aquests elements de senyalització han estat produïts per l'empresa Girod. El punt de partida de l'itinerari és al Museu Comarcal de Manresa, a la sala de l'exposició permanent del barroc on s'explica la Guerra de Successió.
A partit de 7 de la tarda, al Museu Comarcal de Manresa s'inaugurarà aquest itinerari i es farà un recorregut pels diferents llocs d'interès guiat pels historiadors Francesc Serra i Francesc Comas. El recorregut es repetirà durant la Festa Major, i es fa amb la col·laboració d'Òmnium Bages i els Miquelets de Catalunya. Després serà dinamitzat per l'Oficina de Turisme de Manresa.
A 2/4 de 9 del vespre: acte institucional
Atesa la transcendència dels fets, la ciutat de Manresa vol prendre la commemoració de l'incendi de la ciutat com un dels moments principals del programa d'accions i li vol donar rellevància també a nivell comarcal i nacional. Per això, l'acte està organitzat conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages i comptarà amb la màxima representació del Govern de la Generalitat.
L'acte institucional es farà al saló de sessions amb uns parlaments inaugurals a càrrec d'Agustí Alcoberro, historiador especialista en l'època i director del Museu d'Història de Catalunya, i de Miquel Calçada, comissari del Trecentenari de la Guerra de Successió a Catalunya. També es comptarà amb la presència del conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, la presidenta del Consell Comarcal del Bages i els alcaldes dels ajuntaments de la comarca.
Amb aquest acte es dóna inici als actes de commemoració del tricentenari de la Guerra de Successió a Manresa i al Bages.
A 2/4 de 10 del vespre: espectacle "L'incendi de Manresa"
A continuació de l'acte institucional, aproximadament a 2/4 de 10 del vespre, hi haurà un espectacle al carrer que recrearà escènicament la crema de la ciutat i el context històric del moment en una acció teatral i musical que comptarà amb la participació de diferents entitats i associacions de la ciutat i la comarca.
L'espectacle s'estructura en tres parts: La guerra a ultrança, Represàlies i Foc i vol transmetre a través de sensacions i emocions els moments viscuts per la població manresana amb l'allotjament de tropes i les pèrdues materials i personals provocades per la guerra i finalment l'incendi. L'acte final recrea de manera simbòlica l'incendi de la Plaça Major.
Així, música, teatre, dansa i pirotècnia es complementen en un espectacle coral on participen més de 450 voluntaris de la major part de les entitats culturals de la ciutat i amb la col·laboració dels Miquelets de Catalunya i el col·lectiu de la Festa Barroca de Moià. Aquests voluntaris han estat assajant durant les darreres setmanes per oferir aquest espectacle mosaic de diverses actuacions.
La idea, realització i coordinació de l'espectacle és a càrrec de Toni Fornells i Eva Cuadrado i les entitats que han participat activament i que han fet possible l'espectacle, són:
- Grups de teatre: Poble Nou; L'Espantall; Els Carlins; Col·lectiu Jueus de l'Aixada; Pessebre Vivent del Pont Llarg; Ben Grillats i Paranys.
- Grups de recreació històrica: Miquelets de Catalunya i Festa Barroca de Moià
- Grups de dansa: L'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages; Grup de Dansa Cor de Catalunya; Casal Cultural Dansaires Manresans i Tradiball en dansa.
- Entitats corals: Orfeó Manresà; Capella de Música de la Seu; Coral Eswèrtia; Coral Font del Fil; Coral Parroquial del Poble Nou i membres del Cor de veus blanques del Conservatori Municipal de Música de Manresa.
- Entitats de cultura popular i tradicional: Xàldiga; Tabalers de Xàldiga; Tabalers dels Armats; Trabucaires de Manresa del Casal Cultural Dansaires Manresans i Colla castellera Tirallongues.
L'espectacle compta també amb la col·laboració de la Comissió 18 de setembre de Cardona, els Geganters de Manresa, els Ministrers de l'Aixada i el Cor de Sant Josep.
L'espectacle ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de Supermercats Consum i Cavalls Pujol així com amb la cessió d'espais per part de veïns i veïnes de la Plaça Major.
Els fets històrics
El dia 5 de juliol de 1713 comença la Junta de Braços a Barcelona on s'opta per la guerra a ultrança. Un dels participants de la Junta de Braços és el síndic de Manresa Dr. Josep Sala i de Miralles, sogre del germà de Rafel Casanova, conseller en cap de Barcelona. Durant el mes de juliol la ciutat de Manresa es posa sota l'obediència del generalíssim borbònic duque de Populi. Una setmana més tard, però, el coronel Josep de Peguera i de Cortit va arribar a Manresa a reclutar homes per lluitar a favor de la r esistència catalana. Aquest fet va motivar la voluntat de l'alt comandament borbònic de castigar la ciutat.
El 13 d'agost de 1713 un gran exèrcit borbònic comandat pel general José de Armendáriz i pel Conde de Montemar, amb ordres expresses del generalíssim borbònic Duque de Pópuli, va incendiar la ciutat de Manresa. Prop de la meitat de la ciutat va quedar afectada per aquest incendi. L'acció va representar una clara voluntat d'exemplificar la repressió estenent el terror per tal d'obtenir la submissió pacífica dels pobles de la Catalunya central i va motivar que moltes poblacions es passessin a l'obediència de Felip V. L'incendi es produïa tres setmanes més tard d'iniciar-se el setge de Barcelona i va ser el principal exemple de repressió i de barbàrie contra la societat civil catalana.
Objectius generals del programa de commemoració del tricentenari a Manresa
L'Ajuntament de Manresa ha impulsat la preparació d'un programa d'actes amb la col·laboració d'historiadors, institucions i entitats. D'aquesta manera, Manresa es suma a les accions que es desenvoluparan a nivell comarcal i nacional i que, des de la Generalitat de Catalunya, es van presentar el programa el passat 27 d'abril.
El programa, que es desenvoluparà fins a finals de 2014, inclou actes de caire institucional, científic i de cultura popular amb la voluntat d'aconseguir una àmplia difusió i s'organitza conjuntament amb diverses institucions i entitats de la ciutat.
L'objectiu principal del programa és el de commemorar, és a dir fer memòria, d'aquest episodi de la història per tal de donar-la a conèixer a tota la ciutadania com a història comuna i, així contribuir a crear complicitats i fomentar la identificació i la cohesió de la comunitat amb un passat comú.
El conjunt de les accions que es fan a Manresa s'inicien amb els actes del 6 de juliol. A partir d'aquí, hi haurà diverses accions entre les que es poden destacar unes conferències pel Dia de la Seu organitzades per l'Associació d'Amics de la Seu; una Aula de cultura organitzada pel Centre d'Estudis del Bages centrada en els fets de la Guerra de Successió que impartiran els especialistes Adrià Cases i Francesc Serra; una jornada d'estudis amb el títol "Manresa en època moderna: temps de guerres, temps de barroc" organitzada per l'Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa i les entitats que formen part de la comissió impulsora de la commemoració; la instal·lació al Centre Cultural el Casino de l'exposició itinerant &ld quo;La Guerra de Successió a Catalunya" produïda pel Museu d'Història de Catalunya; la tematització de la Festa Major del 2014 i una edició del cicle Pessics de Saviesa centrat en els conceptes d'estat i nació.
Nous espais web
Totes les accions es difondran a través d'internet a l'adreça de l'Ajuntament de Manresa www.ajmanresa,cat/tricentenari1714 i a través del web que prepara el Consell Comarcal i que aglutinarà tots els actes, propostes i recursos que s'oferiran a la comarca amb motiu del tricentenari de la Guerra de Successió. També se'n farà difusió a través de les xarxes socials i de diferents materials de fulleteria adients a cada proposta.
Comissió impulsora
Per a la programació de les accions de commemoració, l'Ajuntament de Manresa va impulsar la creació d'una comissió organitzadora que es va constituir el mes de desembre de 2010 i fa les funcions d'assessorament i de promoció de les accions a desenvolupar. Està formada per les entitats que treballen activament en la recerca i la promoció de la història i el patrimoni de la ciutat i per persones especialistes en aquest període històric: els Amics de la Seu de Manresa amb Jordi Rodó, el Centre d'Estudis del Bages amb Jaume Serra i Ignasi Cuadros, Òmnium Bages amb Joan Vilamala, i els historiadors Adrià Cases, Francesc Serra i Lluís Ferran Toledano. També en formen part la tècnica de patrimoni de l'Ajuntament de Manresa, el director del Museu Comarcal de Manresa i el director de l'Arxiu Comarcal del Bages.
Aquest programa queda obert i l'Ajuntament de Manresa ofereix la col·laboració a totes les entitats i institucions d'àmbit local i comarcal que impulsin accions per la commemoració dels 300 anys de la Guerra de Successió, per tal de promoure la commemoració a tots els nivells.
La voluntat final és la de compartir amb tota la ciutadania el coneixement i el record d'un passat històric que ens és comú i que té una gran transcendència en els moments que vivim actualment com a nació.