El Bisbe entrarà a la Fira de l'Aixada per la passarel·la de les Escodines

L'ampliació de l'Aixada infantil, el ball de l'Àliga i la música de Camp i Badia, entre altres novetats

Publicat el 01 de febrer de 2011 a les 19:38

El bisbe entrarà enguany per la passarel·la de les Escodines. Foto: Àlex Gómez Ribera

El ball de l'Àliga de Manresa i la música de Manel Camp i Jordi Badia són les principals novetats de la catorzena edició de la Fira de l'Aixada, que se celebrarà els dies 26 i 27 de febrer a la capital del Bages. El regidor de Cultura, Ignasi Perramon, ha presentat els actes de la fira aquest dimecres, acompanyat de l'associació Manresa de Festa i destacant la "participació" que motiva entre els ciutadans. El coordinador artístic, Toni Fornells, també ha assenyalat la presència de grups nous com "misèries de l'aixada" i que l'espectacle del "Misteri de la llum", amb la música de Camp i Badia, mereix una presentació a part.

Una fira de "participació". Aquesta és una de les característiques que, segons el regidor de Cultura, Ignasi Perramon, té la Fira de l'Aixada. Ho argumenta amb els 35 grups i entitats que hi col·laboren o, el que és el mateix, unes 500 persones. Alhora, ha destacat que el certament atrau persones tant dels barris de Manresa, com de la comarca i de la resta del país.

Un dels aspectes que ha destacat Perramon és el caràcter familiar de la fira. Tant al parc de la Seu com a l'entorn de la plaça del milcentenari hi haurà, ha indicat el regidor, activitats "perquè tots els públics hi puguin passar una estona divertida". Una de les activitats seran els tallers per a nens i nenes que ja s'han fet en anteriors edicions.

Música i ball
De totes maneres, és en el camp artístic on hi ha més aspectes a destacar, segons han assegurat els organitzadors. El coordinador d'aquest àmbit, Toni Fornells, ha afirmat que han fet un esforç per atendre la voluntat de les entitats, "perquè la clau de l'èxit de les activitats artístiques passa pel treball de les entitats".

Fornells ha fet una menció especial a l'espectacle "Misteri de la llum", per les dues novetats que incorpora aquest any. En primer lloc, hi ha la recuperació del ball de l'Àliga de Manresa. D'altra banda, hi ha una música composada per Manel Camp i Jordi Badia que es tocarà a l'interior de l'església del Carme.

El que també ha destacat Fornells són els espectacles com "Festus Fonteius", a càrrec de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. O bé el renovat grup "Misèries de l'aixada", que s'ha engrandit. En un altre capítol, Fornells s'ha mostrat il·lusionat pel fet d'incorporar al programa una conferència sobre la Manresa medieval, a la sala gòtica.

Imatge
La imatge de la Fira de l'Aixada 2011 està inspirada en una pàgina del Llibre Verd de Manresa, que es conserva a l'Arxiu Comarcal del Bages.

El Llibre Verd de Manresa és un cartulari manuscrit amb cobertes de fusta folrades amb vellut de color verd. Va ser redactat entre la segona meitat del segle XIV i 1902, en compliment d'un privilegi atorgat pel rei Pere III l'any 1358 pel qual la ciutat podia encarregar a un notari la còpia de tots els privilegis en un llibre, de manera que tindrien la mateixa validesa legal i jurídica que els documents originals. Per aquesta raó, el Llibre Verd recull gran part dels privilegis, títols i altres documents diversos concedits expressament a la capital del Bages, a més d'altres documents atorgats a altres institucions o personatges, dels quals Manresa n'obtenia un benefici evident i directe; en total, recull 194 documents sencers i dos de fragmentaris, el més antic dels quals correspon a l'any 1217, mentre que el més recent és de 1902.

A banda dels privilegis pròpiament dits, recull cartes reials on es fan constar exempcions, guiatges, pactes i concòrdies, sentències arbitrals, constitucions i capítols de cort, i altres documents de tipologia diversa. Al llarg de les seves pàgines hi trobem les concessions per a la celebració de fires, el permís de construcció de la sèquia, diversos privilegis del règim municipal amb els quals s'organitza el govern de la ciutat i els diversos càrrecs municipals, les confirmacions del títol de ciutat o quatre exempcions i privilegis relatius al desenvolupament de la vinya, entre molts d'altres.

La imatge de la Fira de l'Aixada 2011 ha estat realitzada per la dissenyadora i membre de l'Associació Manresa de Festa, Anna Martí.

Apareixerà a mitjans de febrer en 21 mupis distribuïts en diversos espais de la ciutat. També serà la portada dels 60.000 programes que s'editaran, dels quals 35.000 arribaran a totes les bústies de la ciutat a mitjan de mes.

Algunes novetats
Ampliació de l'Aixada Infantil: En l'edició 2010 es va fer una aposta per l'Aixada infantil, diversificant els espais. Aquest any s'amplia el ventall d'activitats que poden realitzar els més menuts, amb la possibilitat de realitzar nous tallers.

Nou recorregut per la cercavila del Bisbe: El bisbe Galceran Sacosta farà la seva entrada a la ciutat per la pasarel·la de les Escodines, des d'on es dirigirà a l'església del Carme. La cercavila finalitzarà amb l'espectacle a la façana de l'alberg del Carme.

Misteri de la Llum: es potencia l'aspecte musical i es recupera l'espectacle al carrer: El Misteri de la Llum es tornarà a representar a l'interior de l'església del Carme. Sobre la base de l'espectacle presentat en l'edició 2010, es potenciarà l'aspecte musical, amb música de Manel Camp i Jordi Badia, i la música del "Ball de l'Àliga", de Carles Casas. Finalitzat el Misteri, hi haurà un espectacle de cloenda a l'exterior de l'església, recuperant-se d'aquesta manera l'espai exterior.

Renovació d'espectacles: Seguint la dinàmica dels darrers anys, es renoven alguns dels espectacles, coincidint amb la creació de nous grups i l'ampliació d'altres.

Concurs de fotografies de la Fira: A la granja el Suís, al carrer Sobrerroca, s'exposarà una selecció de les fotografies presentades al concurs de fotografia de la Fira de l'Aixada 2010.

Teatralització del carrer Galceran Andreu: El carrer Galceran Andreu es convertirà en espai teatralitzat. Cada dia de les 16.30 a les 19.30 és farà "La lleva del Rosselló", a càrrec del Grup Escènic juvenil Nostra Llar, del Casal parroquial del Poble Nou, dirigits per en Jordi Sacases.

Visites i conferències: Durant els dos dies de funcionament de la Fira, hi haurà jornada de portes obertes al Museu Comarcal de Manresa (dissabte d'11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenge d'11 a 14 h) i la Basílica de la Seu (dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 17 a 20 h). A la Seu, a més a més, hi haurà visites guiades per diferents espais del temple, de les 12 a les 14 i de les 17 a les 19 h).

A la Sala Gòtica de la Seu, l'historiador i director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras, oferirà la conferència "La Manresa del segle XIV", a les 11.00 i a les 17.00 hores. Posteriorment, en aquest mateix espai, es podran veure audiovisuals per a conèixer l'evolució de Manresa des del segle XIV fins a l'actualitat.

L'Oficina de Turisme de Manresa organitza visites guiades amb el títol "El miracle de la Llum: visites a la Manresa de 1345". De 10.30 a 14 es podran visitar la torre de Sobrerroca, des d'on es podrà descobrir com era la vida dels manresans a l'època medieval des d'una torre d'aquell temps, i la torre de l'alberg del Carme, des d'on es podrà reviure el miracle de la Misteriosa Llum gaudint d'una excepcional vista panoràmica de la ciutat.

Estrena de la taula de coordinació artística: En aquesta edició una Taula de coordinació artística s'ha encarregat de preparar i dirigir tots els treballs artístics de la Fira. La taula de coordinació artística està integrada per persones que han intervingut en altres edicions de la Fira, que duen a terme tasques artístiques de tot tipus i que aporten un valor d'experiència molt important.

Donació de sang: El banc de sang i teixits organitza un acapte de sang a la plaça de Sant Domènec, on es podrà fer donació de sang tant dissabte com diumenge, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.

Colles geganteres convidades: Com cada any, el grup de Geganters i Grallers de Manresa convida altres gegants a participar en la Fira. El diumenge, 27 de febrer, participaran a Petites històries gegants, a la plaça d'Europa, els Geganters del Masnou, amb Pere el Drapaire i n'Eulàlia Tallacolls, i els Geganters de Terrassa, amb el Ramonet i l'Estefania.