El Conservatori «guanya» per la ciutat 1,27 euros per cada euro invertit

Els defensors del "No" a l'enderroc del Conservatori han presentat un estudi sobre l'impacte social i econòmic de l'equipament com a punt final de la campanya de la consulta

Publicat el 08 de maig de 2014 a les 18:35
Membres de la plataforma Conservem el Conservatori durant la roda de premsa. Foto: Pere Fontanals

Els defensors del 'no' a l'enderroc del Conservatori de Manresa ha fet un dels actes finals de la seva campanya aquest dijous a la tarda amb la presentació d'un estudi sobre l'impacte social i econòmic que té el teatre a la ciutat. La consulta ciutadana per votar a favor o en contra de l'enderroc tindrà lloc aquest cap de setmana amb la pregunta: 'Creu que el nou Pla General ha de preveure una ampliació de la Plaça Sant Domènec sense l'edifici del Teatre Conservatori?'. L'estudi apunta que per cada euro invertit al teatre, Manresa "guanya" 1,27 euros. A més, destaca que tant la utilització de l'equipament com la seva ocupació es troba per sobre la mitjana dels teatres de la província de Barcelona.
 
El col·lectiu que ha impulsat la campanya Conservem el Conservatori ha presentat aquest dijous un estudi sobre l'impacte que té l'equipament a la ciutat. D'entrada, el document explica que la inversió social anual és de 380.478 euros, mentre que el reton d'aquesta inversió és de 484.372 euros. Per això, asseguren que "per cada euro invertit al teatre, Manresa guanya 1,27 euros". A més, l'informe apunta que el Teatre Conservatori té 46.300 usuaris l'any, que se sumen als 55.964 de l'Espai Sant Domènec. 
 
Altres dades rellevants que presenta l'estudi és que l'ocupació del teatre és del 69%, mentre que la mitjana d'ocupació dels teatres de la província de Barcelona és del 64%; o que la utilització dels espais és del 53%, mentre que la mitjana és del 34%. A més, el document també revela que la inversió municipal per habitant anual al Conservatori és de 3,02 euros i, en canvi, a la resta de teatres de la província de Barcelona és de 9.
 
Per als impulsors de la campanya, aquestes dades serveixen per avalar la seva posició contrària a l'enderroc del teatre. Un dels membres del col·lectiu, Joan Vilà, ha exposat alguns dels motius pels quals s'hi oposen com el fet de "l'alta afluència d'espectadors que hi ha" o bé que "els números surten". A més, Vilà considera que, tot i que el teatre té algunes deficiències, aquestes es concentren als pisos superiors "però la platea, el primer pis i la part tècnica estan a l'alçada o, fins i tot més amunt, de la mitjana de teatres del nostre país". 
 
El col·lectiu també ha volgut fer una crida a la participació en la consulta, ja sigui a favor del 'sí' o del 'no', i han anunciat que organitzaran una activitat cultural aquest diumenge per promoure que la gent vagi a votar. Això sí, "sense demanar el vot envers cap postura", han remarcat. "Estem contents que es generi debat després de 80 anys perquè ja és hora que la gent es posicioni sobre quin tipus de plaça volen", ha explicat la Núria Soler. 
 
La consulta per decidir el futur del Teatre Conservatori se celebrarà aquest cap de setmana coincidint amb la Fira Expobages. L'Ajuntament ja ha anunciat que el resultat serà vinculant i servirà per incloure al nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) el futur de l'equipament. En aquests moments el teatre està afectat urbanísticament, ja que les normes vigents plantegen el seu enderroc. Segons les dades del consistori, la rehabilitació de l'edifici tindria un cost de 6,8 MEUR, mentre que l'enderroc sumaria 9,5 MEUR. Tot i que els defensors del 'no' a l'enderroc consideren que hi ha una diferència molt important entre les xifres, el consistori va aclarir que els costos "són de la mateixa magnitud" i que no haurien de ser un argument per votar a favor o en contra. 
 

Document d'impacte del Conservatori de Manresa